Kermis Herinneringen (deel 3/3)

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren dertig/veertig

Jan Passier (geboren 1924) vertelt over de kermis en zijn ' jongensjaren' in de textiel ...

Geboren in de Sint Jansstraat verhuisde de kleine Jan met vader, moeder en (4) broers en zussen later naar de van Berkumstraat en rond zijn 20ste naar de Koestraat. Hij kwam dus steeds dichter bij de Kermis te wonen... Als kinderen gingen ze met vader, moeder en ook met de buurvrouw met haar kinderen naar de kermis, een gezellige boel. Later mocht hij alleen, met zijn vrienden...

Mooie herinneringen heeft meneer Passier, die nu in de Bijsterstede in de wijk de Besterd woont, aan de zwaaimolen op De Heuvel, waar je achter elkaar zat. Maar hij herinnert zich ook, dat hij als jonge man te verlegen was om een (mooi) meisje mee te vragen in de draaimolen. De cakewalk was ook leuk, maar ook moeilijk. 'Veel mensen hadden daar moeite mee, met die trappen en zo, en dat was ook leuk om met zijn allen naar tekijken. Zelf ben ik wel een flink gevallen'. Hoe duur de attracties toen precies waren herinnert hij zich niet. 'Maar het zal niet zo duur zijn geweest, anders had ik er niet in gekund'.

Vanaf zijn 12e werkte Jan Passier bij textielfabriek George Dröge, eerst als aanknoper, later als stukkenscheerder. Met zijn overall aan voelde hij zich toen als kleine jongen van 13, 14 jaar echt bij de grote mensen horen als hij door de Goirkestraat naar de fabriek liep. Vanwege de kermis sloot de fabriek op vrijdag al om 16.00 uur en was zaterdag gesloten. Dat was bijzonder: het hele jaar werd op zaterdag gewerkt van 7 tot 13 uur. Maar voor de kermissluiting moesten wel alle machines schoon gepoetst blinkend zijn. Dan konden we maandagmorgen na de kermis weer om 7 uur met schone machines aan de slag. Veertig jaar heeft Passier in de textiel gewerkt. Later bij Bart Mutsaers (hoek Gasthuisstraat/Philip Vingboonsstraat) en bij Chrisje Mommers (Goirkestraat, waar nu het Textielmuseum is).

Dit jaar (2006) is meneer Passier met zijn rollator naar de kermis gaan kijken op het Besterdplein en de Besterdring. Naar de attracties heeft hij dit jaar alleen maar gekeken en zich verwonderd, maar hij heeft er wel een lekker broodje haring gegeten. Dat smaakte prima ! En dindagmiddag heeft hij in het verzorgingscentrum De Bijsterstede, waar hij al enkele jaren woont, meegedaan aan de Kermisquiz. En dat was ook leuk !

Tilburg Wiki:

Media