Lagere school

  • Datering van de gebeurtenis: 1940-1948

Andreasschool

Op mijn leeftijd is het natuurlijk niet moeilijk om een aantal herinneringen op te halen, vooral omdat hoe ouder je word, hoe meer er boven komt drijven.

Van 1940 tot 1948 heb ik met min of meer redelijk resultaat mijn tijd doorgebracht op de Andreasschool aan de Bosscheweg, nu Tivolistraat.

Juni 1944 werden de scholen gesloten wegens oorlogsomstandigheden. D-day dus. De lang verwachtte invasie.

Nadat het even wat rustiger werd hebben we nog een tijdlang les gehad in de showroom van garagebedrijf Lepelaars recht tegenover ons. Waarna verder weer op onze eigen school.Bij de fraters dus.

Onderwijzers

Tegenwoordig spreekt men van onderwijzers en docenten terwijl wij vroeger deze woorden amper kenden en zeker niet gebruikten. Wij kenden alleen de fraters. Af en toe dook hier en daar een leraar op en dan zeiden wij , `hee hedde dè gezien, op de st josephschool hebbe ze unne gewone meens die les komt geven`. Unne `mister`.

Alleen moet ik nu met de billen bloot want de enige foto die ik heb overgehouden is er een van de derde klas en daar hadden wij ook `unne mister`. `Mister Koot`. Maar voor de rest waren het allemaal fraters. So what…..

Laten we nu eerlijk zijn, van het aantal patsen dat deze mensen uitdeelden als wij vervelend waren zijn wij lang niet slechter geworden.

Ik heb mijn vader nooit horen zeggen” hee dieje frater jou geslaon, dan zal ik wel is efkes meekome”. Het was eerder van, “ge zullet wel verdient hebbe”.

En volgens mijn mening, maar dat is een puur persoonlijk, waren de fraters het beste onderwijzend personeel dat je kon hebben.

Aap roos zeef……

Het leesplankje dat nog in mijn hersenen gegrift staat was ook van de fraters. Op het originele plankje stond `aap, noot, mies` …..maar de drukkerij van het fraterweeshuis produceerde het dus zelf een. Nog letterlijk ken ik het uit mijn hoofd. En dat moesten wij toen ook zo leren, uit het hoofd..

Of het nu lezen betrof of jaartallen leren. Aardrijkskunde of taal, alles moesten we klassikaal opdreunen en alles werd er op die manier in gehamerd.

Maar na die acht jaren andreasschool kon ik lezen, schrijven en rekenen als de beste.

Kom daar heden ten dage nog maar eens om. Laat nu een “afgestudeerde” nog maar eens de tafels van een t\m honderd opzeggen. Niet meer nodig hoor je dan. Ja ,ja…….

Er is nog zeer veel te vertellen over die tijd maar ik denk dat het veelal dezelfde verhalen zullen worden. Daarom lijkt het me beter dat ik daar later nog eens over begin.

Komhoudoesaluwar

Schell

Media