Theresia, onze (oude) parochie 4(6)

  • Datering van het verhaal: 29 augustus 2006

Theresia, onze (oude) parochie 4 (van 6) serie 1

Het ontstaan van Theresia parochie …..

Voor de komst van Antoon en Marie waren de velden tussen de huidige Besterdring en de Oude Langstraat door de “R.K. Woningbouwverening St. Joseph” praktisch volgebouwd. De bewoners van de 224 woningen behoorden tot de Besterd parochie, die hierdoor meer dan zevenduizend zielen telde. De bewoners van de Oude Langstraat hoorden bij de parochie het “Goirke”. In het jaar 1927 geeft Mgr. Diepen aan zijn 1ste secretaris W.P.A.M. Mutsaerts opdracht om eens te onderzoeken of het nuttig zou zijn om een nieuwe parochie in de “Veldhoven” te stichten. Hieraan voorafgaande had de pastoor van de Besterd, J.P. van de Heuvel, al een signaal richting zijn superieur afgegeven dat hij het “zielenaantal” te hoog vond. De secretaris heeft dit bevestigd en op 15 augustus 1928 wordt de parochie “Theresia” een feit. Voluit “H. Theresia van het Kindje Jezus”. De keuze van de heilige lag voor de hand. In 1925 is Theresia van Lisieux heilig verklaard. Zowel de pastoor W.P.A.M. Mutsaerts als zijn vader vereren deze heilige. Een bouwpastoor heeft geld nodig en zijn familie heeft dan ook een fors bedrag bijgedragen aan “hun” Theresiakerk. De gemeente Tilburg draagt een bedrag bij in de vorm van een subsidie van fl. 16.000, - (€ 7.260,48 ). De bouw werd gegund aan de laagste inschrijver, Jos Gerarts uit Limburg. Hij bouwt de kerk voor fl. 183.500, - ( € 77.393,50). De achterkant van de kerk komt aan de Oude Langstraat, waarvoor een stuk grond reeds is aangekocht (tot ver in de jaren zestig wordt in de wijk discriminerend gesproken over “die van de achterkant van de kerk”). (De bewoners waren minder in de ogen van de mensen van vóór de kerk). Voor het ontwerp zijn twee Brabantse architecten verantwoordelijk: H.W. Valk uit Den Bosch en C.W. v.d. Beld uit Tilburg. Het is de negentiende kerk die in Tilburg gebouwd wordt.

Op 14 oktober 1929 wordt de door de Zusters van Liefde van het St. Jozefgesticht (aan de Lange Nieuwstraat) ontworpen oorkonde, bij de eerste steenlegging, ingemetseld. Antoon heeft als metselaar meegewerkt aan de kerk. Hij was in ieder geval een goed katholiek en inwoner van de nieuwe parochie. Officieel start de parochie op 21 december 1930. In de Tilburgse Courant lezen we op 22 december 1930: “op eenvoudige wijze ingezegend door den stichter, de Zeereerw. Heer W. Mutsaerts. Na deze plechtigheid droeg Z. Eerw. in tegenwoordigheid van een talrijke menigte genoodigden en belangstellenden het eerste H. Misoffer op, voor het geestelijk en tijdelijk welzijn zijner nieuwe parochianen”. Antoon en Marie hebben deze eerste mis mee mogen maken. De nieuwe pastoor kreeg snel hulp van kapelaan J. van Santé, die in 1934 wordt opgevolgd door kapelaan Burger. In 1936 komt een tweede kapelaan, W. van Amelsvoort. Dit trio wil nog meer plannen realiseren, zoals de scholen op eigen parochiegrond. In een volgend deel komen we hierop nader terug; allereerst gaan we Toon en zijn vrouw volgen.

(Foto': Inzegging in 1931; zilveren priesterfeest van W.P.A.M. Mutsaerts; achterkant van de kerk aan de Oude Langstraat("achter de kerk"), gezien van het Schaepmanspleintje (nu Horverplein); Voorkant van de kerk, het toekomstige Theresiaplein is nog boerenland ("voor de kerk")

Media