De GGD

  • Datering van de gebeurtenis: 1951

Gemeentelijk geneeskundige dienst

Telkens als ik terug kom in mijn (ons) appartement in de schoolstraat dan denk ik, “ut is toch eigelijk niet te geleuve” . 55 jaar geleden ben ik hier ingeënt tegen pokken. Waar nu het appartement gebouw staat, stond toen het gebouw van de GGD.

Destijds was de schoolstraat in de ogen van veel Tilburgers maar een “aachteraaf straotje”.

Veel kleine huisje, enkele fabrieken en een paar werkplaatsen. Maar er stond wel het gebouw van de GGD. De gezondheidsdienst van Tilburg. Waar je voor heel veel dingen naar toe kon gaan en waar je overal mee geholpen werd. Normaal kwamen we nooit in die buurt maar ik herinner men nog dat ik daar eens midden in de nacht aanklopte omdat ik een paar lasogen had. Te lang in de boogvlam gekeken bij iemand die aan het lassen was. Elke lasser kent dat.

En in mijn schoenendoos vond ik nog het bewijsje van dat pokken inenten in 1951. Over de epidemie staat een heleboel geschreven in de boeken over tilburg in die tijd. Daar hoef ik verder niet over uit te weiden

Het was een hectische toestand en toen het zich 2 jaar later nog even dreigde te herhalen was men zeer voorzichtig. B.v. mochten militairen die met verlof thuis waren niet terug naar hun garnizoenen. Ik was een van die “gelukkigen”.

Enkele jaren eerder heb ik er nog een keuring ondergaan om te mogen deelnemen aan de bokssport. Had ik me laten gek maken door een van mijn klasgenoten op de lts om met hem naar de sportschool te gaan. Wel…toen ik de eerste patsen op mijn gezicht had gekregen was de lol er meteen af.

Komhoudoesaluwar

Jan Schellekens