Het Atelier, spoorwegwerkplaats

  • Datering van de foto: ca. 1920-1950
  • Wie staan erop: Vrouwen van van het werkplaatspersoneel

De schutting van het Atelier in de Atelierstraat

Auteur: Kees Koster

Op het NS-plein, komend van de Spoorlaan is er een smal oud straatje direct naast de NS-werkplaats, de Atelierstraat. Zowel de onooglijke schutting als de twee oude luiken hebben nog unieke anekdotes.
Allereerst de schutting. Zo rond negentientwintig was het loon van het NS-personeel zeer laag. Een bijverdienste werd door sommigen gezocht en gevonden in het fabriceren van plattebuiskachels. Deze kachels werden stiekem gemaakt. Het waren prachtige kachels, maar men kon er natuurlijk moeilijk de poort mee uit lopen. Nu bestond de afscheiding tussen de werkplaats en de erachter gelegen Atelierstraat in die tijd uit een schutting van houten bielzen. Vanuit de werkplaats werd de gereedgekomen kachel snel over die houten schutting getild en bij bewoners in de toenmalige Atelierstraat gezet. Later werd de kachel dan opgehaald. Voor zowel de bewoners als het NS-personeel was het financieel lucratief en in die tijd kon iedereen elk dubbeltje gebruiken. Toen deze werkwijze ontdekt werd, ging de NS over tot het bouwen van een hoge cementen schutting, die in 1921 gereed kwam.

Ook het Atelier personeel weet nu nog te vertellen dat heel lang geleden, hoe lang weet niemand, moeder de vrouw het vergeten pakje brood kwam brengen eventueel met een pannetje soep erbij.
Dat werd dan aangereikt vanuit de Atelierstraat door een van de twee luiken, dat van binnen uit kon worden geopend en afgesloten.
Men weet met zekerheid te vertellen dat in de andere richting, van binnen uit, ook wel wat verdween, met name koperbeslag.

Auteur: Kees Koster

Tilburg Wiki: