Koninklijke Harmonie Orpheus

  • Datering van de foto: 1955
  • Wie staan erop: Leden Koninklijke Harmonie Orpheus

De Koninklijke Harmonie Orpheus werd opgericht op 15 september 1864 op intiatief van de heer F. Franken van Brunschot en heeft in haar 140-jarig bestaan een belangrijke geschiedenis opgebouwd.

De harmonie was erg actief in het Wilhelminapark. Zo werd in januari 1900 tijdens de ledenvergadering met 45 stemmen voor en 1 stem tegen besloten tot de bouw van een verenigingslokaal in het Wilhelminapark. Om de bouw te financieren ging het bestuur van Orpheus naar notaris Breda van Kelckhoven voor een lening van 26.000 gulden. De geldschieters waren verschillende Tilburgse fabrikanten. Helaas bedroeg de schuld in 1906 nog 24.000 gulden, exclusief rente. Daarom werd het complex op last van de schuldeisers op 30 april 1906 publiek geveild.

In 1912 keerde de harmonie terug in de sociëteit maar niet voor lang. Na enkele jaren werd het gebouw verkocht aan de carmelitessen van het Goddelijk Hart van Jezus van het nabij gelegen St. Josephhuis St. Anna. Nadat de nieuwbouwplannen van architect Remmers in 1955 waren goedgekeurd werd de voormalige sociëteit Orpheus gesloopt.

Op de ansichtkaart is de buitenkant van het gebouw te zien, het interieur bestond uit een koffiekamer met terras en daarachter de concertzaal met toneel. De bovenverdieping bestond uit de bovenzaal en er was ook een woonruimte voor de beheerder. In 1900 was dat L. Geerts.

Orpheus speelde op verschillende plekken in Tilburg, onder andere in de kiosk in het Wilhelminapark, welke op 22 mei 1898 aanbesteed werd. De bezoekers mochten dan genieten van de muziek mits ze een respectvolle afstand van de kiosk behielden. In het Wilhelminapark was dat vrij makkelijk te regelen omdat er om de kiosk heen een bomenring stond. De afspraak was dat bezoekers niet voorbij de bomenring gingen staan om te luisteren naar de marsmuziek en de “oude klassiekers” van toen.

Zeker in het begin van de 20e eeuw was de harmonie erg populair. In die tijd waren er nog geen grote festivals, dus een klein concert in een kiosk werd door honderden mensen bezocht en werd gezien als een echt evenement. Als later de grotere concerten in trek komen beginnen de kiosken in de parken te verdwijnen, zo ook in het Wilhelminapark. In de jaren 70 wordt de kiosk afgebroken. Toch krijgt de harmonie het voor elkaar om tot het laatste jaar dat de kiosk in het Wilhelminapark staat veel bezoekers te trekken met hun concerten. De harmonie bestaat nog steeds en heeft sinds 1977 zelfs een jeugdafdeling.

Dit verhaal is een onderdeel van Festiviteiten en evenementen in het Wilhelminapark. Vier studenten van Fontys Hogescholen Tilburg onderzochten het Wilhelminapark.

Media