Gepubliceerd 12-06-2006 08:12 Reuzenverhaal

  • Datering van de gebeurtenis: juni 2006
De dorpen Berkel en Enschot hebben een eigen reus. Deze reus is tweeslachtig, namelijk man en vrouw tegelijk en heeft twee gezichten. (zie foto) Hij is genoemd naar St. Caecilia, de patrones van Enschot en St. Willibrordus, de patroon van Berkel. Zaterdag 3 juni werd deze reus tezamen met d’n Udenhoutse-broeder, genoemd naar de gelijknamige broederschap aldaar, en Fraans Krèùk van Tilburg, gelijkend op de tonpraoter Fraans Verbunt, ‘gedoopt’ door rector J. Merkx. Zij werden ingeschreven in het bevolkingsregister door wethouder Hans Janssen, met ambtsketting, en onder het toeziende oog van Ronnie Vreeman, de vrouw van de burgemeester, als beschermvrouw.( zie foto.) Dit gebeurde in het bijzijn van veel volk op het terrein van Gilde St. Hubertus aan de Kraan in Berkel.

Bij deze gebeurtenis was ook “Peer Paorel”de reus van Oisterwijk aanwezig evenals “de Heukelomse Mie”en “Ermelindis” uit Moergestel. Zij fungeerden als peter en meter van de drie nieuwe reuzen en ook als publiekstrekker. De zes reuzen werden naar het gildeterrein vooraf gegaan door de muziekkapel van carnavalsvereniging ‘de Fènpruuvers’ uit Tilburg.

Ambassadeurs

De Stichting Reuzengenootschap Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout wil met de drie reuzen de identiteit uitdrukken van de plaatsen die ze vertegenwoordigen en de onderlinge band tussen de drie gemeenschappen versterken. Door met de reuzen in binnen – en buitenland op te treden, fungeren de poppen als bijzondere en opvallende ambassadeurs van de gemeente Tilburg. Dit wordt duidelijk gemaakt door de letter T, beeldmerk van Tilburg, dat op de kleding is genaaid.

Zoals gebruikelijk worden bij zulke gelegenheden toespraken gehouden. Leon Timmermans secretaris van de Stichting Reuzengenootschap merkte op dat het mannelijke-en vrouwelijke deel van de Berkel-Enschotse reus elkaar met de nek aankijkt en wethouder Hans Janssen houdt het erop dat ze in elkaar opgaan. Paul Spapens, journalist en promotor van de reuzen, vertelde de ontstaansgeschiedenis en veel wetenswaardigheden van het reuzenvolk. De drie reuzen zijn elk 3.60 m hoog en wegen 45 kilo. Ze zijn geconstrueerd door de kunstenaar en uitvinder Guus Vromans. Lena Janbroers maakte de kleding, Sven Mommers de koppen, Cynthia Dekeyser verleende assistentie en Jan de Wolf tekende voor het ontwerp. Het project van de drie nieuwe reuzen is mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg, het Jacques de Leeuw-fonds en het VSB-fonds

Vanuit Berkel-Enschot hebben Toon de Brouwer, Piet Vromans en Piet van Gils zitting in het bestuur van de Stichting Reuzengenootschap.

  •   Petra Robben
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Media