Gepubliceerd 24-05-2006 14:58 Driekoningen Zingen anno 2002

  • Datering van de gebeurtenis: begin 21e eeuw

Driekoningen op 6 januari ! Eenmaal per dag is het eeuwenlang een traditie in Tilburg en verre omstreken dat de kinderen langs de deuren gaan zingen. Voor snoep, lekkers, fruit of geld. Jarenlang waren dat stuivers en dubbeltjes die je in je hoed of zak kreeg. Sinds het begin van de 21 eeuw zijn - uiteraard - euro's.

Als het begint te schemeren, rond vier of vijf uur vanwege de winter, wordt het verkleden, het sminken als zwarte koning, de kleding aantrekken die waarschijnlijk al klaar ligt. En de liedjes nog een keer oefenen. Van die ouwe hoed, of de Wijzen uit het Oosten ...

Helaas wordt de traditie van het driekoningenzingen op de straten en langs de huizen steeds minder. Jammer, maar gelukkig blijft de oude traditie toch wel bestaan doordat er wedstrijden in wijkhuizen en verzorgingshuizen worden georganiseerd. Kinderen en ouderen doen daar aan mee. Vaak zijn het Tilburgse koren die bij vrienden en bekenden of bij bedrijven langs gaan om een leuke bijverdienste voor de kas van het koor te realiseren. Op deze foto bij de Hasseltse Kapel aan het Hasseltplein - het oudste en mooiste monument van Tilburg, als je het mij vraagt, zing de leden van het Hasselts Gemengd KAPELLE Koor. Dit koor treedt ook in de meimaand twee maal op in de Kapel met bekende en minder bekende Maria-liederen. Ook een traditie om in ere te houden !

De andere foto is in 2002 gemaakt in het Verpleeghuis de Hazelaar. Ook daar een optreden van een Koor, dat voor de gelegenheid GOUDEN KROONTJES draagt op 6 januari. Bewoners en personeel van De Hazelaar genieten van deze optredens, waar ook vaak kinderen van het personeel komen zingen, verkleed als Koning.

Wie heeft er nog verhalen en foto's van het Driekoningen Zingen in Tilburg van vijftig jaar - of nog langer - geleden ? Ik ben benieuwd en zou die ook graag in Het Geheugen Van Tilburg bewaard zien.

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Driekoningen Driekoningenzingen

  •   Mieke-Nelie van der Heijden
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.