'De Vakbond'

  • Datering van de gebeurtenis: november 2005

Ivan: en wat deed u in de pauze?
Dhr de Rooy: wij konden naar huis. Daar ging-de dan tussen de middag warm eten.
Lusmary: en in de vakantie?
Dhr Mels: In het begin gingen we altijd naar de kermis. Want daarna was de vakantie voorbij, want we hadden maar drie dagen. Voor het hele jaar! Naderhand is dat uitgebreid tot veertien dagen. Maar och, wat zal ik zeggen? De vakantie dà waar nie veul. Maar het lag er aan welk vak dat je had, hè?
Dhr van Beers: ik heb nog eens de hele zaterdag gewerkt, 24 uur aan een stuk.
Dhr Mels: Dà hoef-de tegenwoordig niet meer te doen, want dan wordt er gestaakt, hè? Ha-ha!
Stephany: en wat doet iemand van de vakbond?
Dhr Mels: Als gij bij de vakbond was georganiseerd dan ging-de gij daar naar toe en dan ging-de oe verhaal vertellen en dan konden ze soms wel eens iets voor oe doen, voor groepen mensen dan. Dat kon zijn een loonsverhoging of iets anders waar dà gij het met oe werkgever niet mee eens waar, dan kwamen de vakbonden dat oplossen. Want der waren zo’n 80 textielfabrieken en der werkte wel zo’n 6000 mensen, in Tilburg en in Goirle, dus dat is nogal.
Dhr v Beers: St.Lambertus.
Dhr Mels: Dat waren de katholieken! Maar ge had ook andere, natuurlijk. De socialisten. Maar dan werd er geprotesteerd en er werd op den biechtstoel afgeroepen dà ge daar nie bij moest.
Dhr Jansen: de vakbond was er om conflicten op te lossen, maar ook om de CAO op te stellen. Dat wil zeggen: vaststellen onder welke voorwaarden er gewerkt moest worden en ook over oe salaris.
Dhr Mels: En ook wanneer dat je kon gaan werken. Maar nou mag-de pas vanaf oe 16e aan het werk, toch?
Stephany: vanaf 14 mag je een folderwijk doen.
Mvr v d Put: maar niet in de winkel, dat mag niet.
Dhr Mels: En de vakbonden die komen kijken hoe dà gij aan het werk ben. En ze kruipen op een ladder, maar die mag je tegenwoordig ook niet meer gebruiken, die ladder! Die vakbonden hebben dat zo geregeld: het is gevaarlijk dus het mag niet meer. (Tegen dhr v Beers) is het waar of niet, Jan? (Tegen Stephany) dàt zijn de vakbonden, jongen.

In opdracht van het Stadmuseum, voor het ‘Geheugen van Tilburg’, heeft de Werkgroep Saanderdaags kinderen gevraagd oud-textielarbeiders te bevragen over hun arbeidsverleden. De deelnemende kinderen komen uit groep 8 van de basisschool te Hasselt. De oud-textielarbeiders zijn woonachtig in verzorgingshuis ‘Den Herdgang’ of betrokken bij het Textielmuseum.

Media