gebedenboek

Datering van het voorwerp: 1844

Via een erfenis van een tante van me kwam ik in het bezit van een licht geschonden exemplaar van een gebedenboekje. Helaas ontbreken de eerste 8 bladzijden. Het boekje is wel "verantwoord", want op pagina 379 staat dat vicaris generaal J.B. Pauwels uit Mechelen het op 3 oktober 1844 heeft goedgekeurd. Het boekje is in 1851 als cadeau geschonken aan Adriana van de Bersselaar uit Udenhout, waarschijnlijk ter gelegenheid van haar eerste communie. Zij heeft eigenhandig op de daartoe bestemde pagina haar gegevens ingevuld. Zij is gedoopt op 21 februari 1839 in Boxtel en deed als 12-jarige haar eerste communie op 17 maart 1851. Anderhalf jaar later, op 22 november 1852, ontving zij haar vormsel.
Op de keerzijde van deze bladzijde schreef zij nog wat regels voor het geval zij dit kleinood zou verliezen:

Adriejaantje Jan van
den Bersselaar
hoort dit Boek toe
en die het vint geeft
het haar weder om

Te ..nrooi onder
Boxtel den 7
augustus 1851

Zij trouwde op 27 juli 1867 in Boxtel met Peter van de Plas. Hij was weduwnaar van Anna Maria van Iersel. Het echtpaar ging wonen in Udenhout en kreeg daar 10 kinderen. Adriana van de Bersselaar overleed jong op 22 oktober 1879. Blijkbaar kwam het gebedenboekje in handen van haar dochter Johanna Maria. Haar naam lezen we op een volgende bladzijde als "Anna Plas" met de toevoeging "Groenstraat Udenhout".
Johanna Maria van de Plas trouwde op 6 juli 1909 met Antonius Aloijsius Maria Hovers. Dat was broer van mijn oma. Hij was de latere directeur van Hovers Constructie een bedrijf dat groot werd door de fabricage van mijnwagens, hijskranen etc. Op de groepsfoto staan v.l.n.r. Toon Hovers, Anna van de Plas, mijn heeroom Mathieu de Brouwer, mijn oma Elisabeth Hovers en mijn opa Bernard de Brouwer. Zo kwam dit gebedenboekje dan bij mij terecht.

Media