Tentoonstelling Moerenburg (5)

  • Datering van het verhaal: 2006

Vereniging Behoud Moerenburg

De Vereniging Behoud Moerenburg maakt zich sterk voor het behoud van het kleinschalige agrarische cultuurlandschap en voor de versterking van de natuurwaarden in Moerenburg. Dit doet zij al vanaf haar oprichting in 1989.

De vereniging heeft de volgende activiteiten:

- Het volgen van en kritisch reageren op (mogelijke) ruimtelijke en ecologische ontwikkelingen in het gebied.Het gebied is verkleind door wegenaanleg. De vereniging houdt nauwlettend in de gaten of het resterende oppervlak niet verder afneemt. Diende ze vroeger vaak bezwaren in, tegenwoordig legt ze zich meer toe op overleg.

- Wilgen knotten

De VBM heeft een zogenaamde ‘Knotploeg’, die de meeste knotwilgen in het gebied bijhoudt. Het knotten dient eens in de 3 à 6 jaar te gebeuren, anders scheurt de stam in onder invloed van de zware takken. Dankzij dit onderhoud blijven deze karakteristieke elementen voor het landschap behouden.

- Uilenkasten ophangen

Een activiteit om de natuurlijke waarde van het landschap te verhogen is het ophangen van nestkasten voor uilen.

- Nationale Natuurwerkdag

Tijdens de Nationale Natuurwerkdag, ieder jaar op de eerste zaterdag van november, wordt met behulp van vrijwilligers zwerfvuil en illegaal gestort afval geruimd.

Natuurmuseum Brabant

www.natuurmuseumbrabant.nl