Tentoonstelling Moerenburg (4)

  • Datering van het verhaal: 2006

Rioolgemaal Moerenburg Van rioolwaterzuivering naar gemaal

In 2005 is de oude rioolwaterzuivering Tilburg-Oost omgebouwd tot rioolgemaal. Voorheen werd op dit terrein rioolwater gezuiverd en geloosd op de Korvelse Waterloop, welke uitmondt in de Voorste Stroom. Nu wordt het afvalwater van het centrum en oostelijke deel van de stad doorgepompt naar de rioolwaterzuivering in Tilburg Noord.

Met het sluiten van de installatie is de waterkwaliteit van de beek sterk verbeterd. Met name is het gehalte aan stikstof en fosfaat verlaagd.

HelofytenfilterOp het terrein van het rioolgemaal Moerenburg komt een zogenaamde helofytenfilter. Een helofytenfilter is een natuurlijk filter met moerasplanten, zoals riet en lisdodde, dat afvalwater kan zuiveren. Het afvalwater stroomt in zo’n filter langzaam langs de wortels van de planten. Rondom de wortels leven bacteriën die het afval omzetten in voedingsstoffen. Hiervoor hebben de bacteriën zuurstof nodig. Dat leveren de moerasplanten in ruil voor een deel van de omgezette voedingsstoffen. Om de paar jaar wordt het riet of de lisdodde gemaaid en afgevoerd. Zo verdwijnt een deel van de voedingsstoffen uit het systeem.

Bij teveel aan rioolwater door bijvoorbeeld hoge regenval, stort het water over uit het rioolsysteem naar dit helofytenfilter. Het te veel aan rioolwater komt op deze wijze gezuiverd in de Korvelse Waterloop terecht. In de toekomst wordt het helofytenfilter nog aanzienlijk vergroot.

Natuurmuseum Brabant

www.natuurmuseumbrabant.nl