Naar de Kermis

  • Datering van de gebeurtenis: juli 1956

Kermisherinneringen

De foto is genomen door een kermisfotograaf in de Piusstraat, ter hoogte van de Koopvaardijstraat (links). Met mijn vader en zus ga ik naar de kermis op het Piusplein. We wonen in de Primus van Gilsstraat (bij de bomen achter mijn vader), waar mijn ouders een speelgoedwinkel hebben. Met de kermis zijn wij altijd open, want de mensen die geen beer op poppenwagen konden winnen op de kermis vonden er bij ons een voor minder geld. Teleurgestelde kinderen wisten onze winkel feilloos te vinden. We waren iedere dag tot kermissluitingstijd open. De klanten waren altijd uitgelaten natuurlijk dus een gezellige boel.

Op de foto zie je dat de Piusstraat werd afgesloten voor de kermis een eind verderop.

Als 4-jarig kind liep ik al van huis weg om een van de poppenkasten op het Piusplein te bezoeken. Ik kon er uren voor doorbrengen en het kostte niks voor mij. De enige attractie die ik later met mijn zussen en broers bezocht was de draaiende schijf. We gingen er altijd net zo lang voor staan, totdat de dame of heer achter het loket medelijden met ons kregen en we gratis naar binnen mochten. Lukte dat niet dan gingen we naar oma in de buurt, om dáár zielig te staan kijken totdat ze ons een stuiver gaf waarmee we naar binnen konden.

In de Piusstraat was ook een kaartenwinkeltje, waar de foto's van de kermisfotograaf waren te bezichtigen of te koop. Dat was op de foto rechtsachter, een 50 meter verderop.

Tilburg Wiki: