100 jaar vakbeweging in Tilburg

  • Datering van de gebeurtenis: 2 februari 1996

Op deze dag was het honderd jaar geleden dat in Tilburg, kapelaan Wolters de Gildenbondstichting heeft opgericht. Dat was de eerste overkoepelende vakbeweging in Tilburg. Latere namen waren o.a. R.K. Werkliedenvereniging, K.A.B. en NKV. Inmiddels was door de samenvoeging met het NVV de FNV ontstaan.
De voorzitter van de landelijke FNV Johan Stekelenburg kwam die dag naar Tilburg om in het Nederlands Textielmuseum een expositie te openen over de geschiedenis van de Vakbeweging in Tilburg. De openingshandeling was het gebruik maken van deze prikklok.
Deze geschiedenis werd ook uitvoerig beschreven in een boek met de titel "De Handen Ineen". Auteur drs. Henk van Doremalen en uitgegeven door de Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed (www.historietilburg.nl).
Het eerste exemplaar van dit boek werd in ontvangst genomen door de toenmalige burgemeester van Tilburg mr. Gerrit Brokx. Op dat moment was niet te voorzien dat Johan Stekelenburg enkele jaren later Gerrit Brokx als Burgemeester zou opvolgen.
Het bijzondere aan dit verhaal is, dat niemand kon vermoeden dat beide personen, die zo'n prominente rol vervulden bij deze gelegenheid, minder dan 10 jaar later reeds waren overleden.
Beiden zijn zeer belangrijk geweest voor Tilburg.