Mieke-Nelie van der Heijden

  • Geboortedatum: 21-2-1948
  • Sterfdatum:

Als geboren en getogen Tilburger, ben ik erg geinteresseerd in de geschiedenis en het wel en wee van mijn stad. De actie 'het geheugen van TIlburg' is voor mij dan ook een uitdaging om daar een bijdrage aan te leveren. Deze foto van mij is gemaakt op een historische plek in Tilburg, de Goirkestraat voor het Textielmuseum. Bovendien kijk je hier uit op de straat waar ik woon: de Diederikdreef. Eind jaren tachtig werd hier een nieuw wijkje gebouwd op de voormalige lokatie van Textielfabriek Enneking.

De nieuwbouwhuizen in een historische textielbuurt trok mij wel aan en ik woon al ruim achttien jaar tot volle tevredenheid in deze wijk. Het Textielmuseum heeft bij elke wisseling van exposities een trouwe bezoeker aan mij. In samenwerking met Stef Mira van het museum heb ik een tijd gewerkt aan het ontwerp en uitvoering van een echt VAANDEL, een modern vaandel. Bij de opening van het nieuwe wijkcentrum De Poorten - de voormalige Hasseltse Kerk - in 2005 heb ik dit aan het bestur van de Poorten aangeboden...

In 2004 heb ik en diepe duik in de geschiedenis van TIlburg genomen door het leven en werk van Pater Henri Rutten in beeld te brengen en op papier te zetten. In eigen beheer heb ik toen samen met neef Hein Donders alle bewaard gebleven brieven aan zijn familie gebundeld in een mooi boekje. Enkele exemplaren zijn nog verkrijgbaar bij mij (telefoon 013-5360039).

Ook heb ik een tiental familieleden tussen de 40 en 80 geinterviewd over hun herinneringen aan ons bekendste familielid: Pater Henri Rutten. Naar hem in een straat genoemd, een zijstraat van de Goirkestraat bij het Bart van Peltplein. Zowel de brieven als de interviews geven een interessant beeld van een Tilburgse familiegeschiedenis ...

De afgelopen vier jaren heb ik als enthousiast vrijetijds fotograaf veel feesten in TIlburg in beeld gebracht: variërend van Driekoningen-zingen, Carnaval, Meimarkt, Festival Mundial tot Kermis en Popconcerten... In april 2005 zijn deze te zien (geweest) in La Vida in Tilburg tijdens het Klankbeeld Concert van Harmonie-Orkest Tilburg (HOT).