Eerste steen Wilheminapark 19A

  • Datering van het voorwerp: 1903

Tom Cuijpers en Angela Stoop onderzochten verschillende 'eerste stenen' aan het Wilhelminapark. Op Wilhelminapark 19A begonnen zij hun onderzoek. Hier vonden wij een tandtechnisch laboratorium.

 

'Na aanbellen mochten wij meteen binnen komen in het pand waar zich onderin het laboratorium en bovenin een woning bevindt. De heer Maes, 55 jaar zit al sinds 1980 met zijn laboratorium op dit adres. Ondanks zijn eigen lange historie in het Wilhelminapark kon hij ons niets vertellen over de historie van het pand. Wel gaf hij ons drie foto’s mee uit de gloriedagen van het Wilhelminapark en één hele waardevolle tip. Voor zijn eigen pand konden wij dus niet bij hem terecht en gingen we naar de tweede informatiebron; het archief.

We waren in tussen nog niet veel wijzer geworden over dit pand en bij ons volgende bezoek liepen we tegen het volgende mysterie. De steen die aan ons was opgegeven als horende bij het pand 19a leek daar helemaal niet te passen, maar juist te horen bij het pand 20 wat er naast ligt. De voordeur van 19a is echter wel de dichtst bij gelegen deur en vaak vindt men daarbij de stenen in de buurt. Wij kunnen niet anders dan raden naar de reden hiervoor aangezien ook de bewoner van pand 19 in de veronderstelling leek te zijn dat de steen bij zijn pand hoorde. De enige verklaring die wij kunnen verzinnen is dat de steen wellicht in eerste instantie inderdaad bij pand 20 heeft gehoord en dat de voordeur van 19a jonger is dan de steen zelf. Door de ongelukkige plaatsing van die deur kan in de loop van vele jaren het idee zijn ontstaan dat de steen daarbij hoorde en niet bij nummer 20. Maar ook dit raadsel hebben wij niet weten te ontrafelen. De steen van 19a blijft gehuld in nevelen.'

 

Tom Cuijpers en Angela Stoop

Media