Dolle dinsdag

  • Datering van de gebeurtenis: 5 september 1944

Het begon in de laatste week van augustus 1944. Steeds meer Duits militair verkeer bewoog zich naar het oosten, richting Nijmegen. De inwoners van Tilburg zagen het verbaasd aan. Wat was er aan de hand? Waren de Duitsers op de terugtocht? Maar het front lag toch nog ver weg, ergens in Noord-Frankrijk? Iedereen wist wel dat Parijs op 25 augustus was bevrijd en dat de geallieerden de Seine waren overgetrokken, maar waren de gevolgen nu al hier te zien? De geallieerden waren in hoog tempo op weg naar België. De Duitsers waren op de vlucht geslagen. De troepen die nu Tilburg hadden bereikt, waren de voorboden van een leger dat zich in grote haast terugtrok.

Zo werd Tilburg plotseling de plaats waar Duitse militaire eenheden passeerden als zij naar het nieuw gevormde front werden gestuurd. Stond op maandag 4 september de bevrijding van de stad nog voor de deur, een dag later bleek die bevrijding een droom, een illusie.

Dinsdag 5 september 1944 (Dolle Dinsdag) was met de inderhaast en ongeorganiseerd vertrekkende Duitsers zo spannend begonnen. De Tilburgse bevolking verwachtte binnen enkele uren te worden bevrijd. Maar in plaats daarvan vestigde zich in die korte tijd een geduchte en zwaarbewapende strijdmacht tussen bevrijders en stad. De Duitsers hadden de crisis aan hun front overwonnen. Voor Tilburg was dit een drama. Het duurde uiteindelijk nog bijna acht weken voordat de laatste Duitsers de stad verlieten.

H.P.L.J. (Henricus Petrus Lambertus Josephus) Naninck filmde de terugtocht op Dolle Dinsdag vanuit de fabrikantenwoning van Franken in de Goirkestraat.