De Islam in het Wilhelminapark

  • Datering van het verhaal: april 2006

Niels Boersma, Joris Dekkers, Tijmen Stroeken, studenten Fontys Hogescholen Mens en Maatschappij deden onderzoek naar religie in het Wilhelminapark in Tilburg en naar de islam, de moskeeën en de subcultuur in het bijzonder. De volgende onderdelen hiervan hebben zij onderzocht:

De Marokkaanse Moskee: in zijstraat van het Wilhelminapark gesitueerd. Omdat de andere moskeeën Turks zijn, is het interessant te kijken naar een Marokkaanse moskee.

De Oude Turkse Moskee: Wij zijn ons onderzoek vanuit hier gestart. Deze is gelokaliseerd in het Wilhelminapark nummer 117. Helaas is deze inmiddels al verhuisd en konden we alleen foto’s maken van de buitenkant van de moskee. Aan de binnenzijde is de moskee inmiddels gestript en worden er plannen gemaakt voor de bouw van appartementen.

De Nieuwe Turkse Moskee: hoewel deze niet in het Wilhelminapark staat, is ze wel het meest in het nieuws gekomen de afgelopen jaren. Vooral omdat er veel ophef over is geweest in de Bokhamerbuurt, en ook vanwege de grootsheid van moskee zelf.

De Gastarbeiders: De islam (religie en cultuur) is naar Tilburg gekomen met de komst van de eerste gastarbeiders. Zij (en hun opvolgers) brachten de Islam en al wat daar later bij ging horen naar Tilburg en het Wilhelminapark. Het is daarom interessant te kijken waar de roots van de eerste Islamieten ligt.

CBV: Het Centrum Buitenlandse Vrouwen is een stichting die voor allochtone vrouwen een ontmoetingsplek wil zijn en daarnaast tal van (onderwijs)activiteiten ontplooit voor hen. Vele islamitische vrouwen volgen hier onderwijs of komen in ontmoeting met elkaar. Het CBV staat ook in contact met diverse moskeeën en daaraan gelieerde verenigingen. In deze tekst willen wij een beeld geven van het CBV omdat het iets zegt over de subcultuur van (een deel van) de religie in het Wilhelminapark, toegespitst op de islamieten dus.