Arnoud-Jan Bijsterveld

  • Geboortedatum: 00-00-0000
Zowel professioneel als in mijn vrije tijd houd ik me bezig met geschiedenis. Als hoogleraar Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg geef ik onderwijs, begeleid ik onderzoek en geef ik ondersteuning op het gebied van de regionale geschiedenis, de volkscultuur en het cultureel erfgoed van Brabant.
Sinds ik vijf jaar geleden in Tilburg ben komen wonen, ben ik geboeid geraakt door het veelzijdige verleden en het erfgoed van Tilburg: erfgoed met veel verhalen! Dat begon al bij ons huis, waarin een burgemeester van Tilburg gewoond bleek te hebben en dat gebouwd is door de Joodse familie Polak, die een leerhandel met pakhuis (nu Restaurant Het Pakhuys) hadden in de Telegraafstraat. De familie vluchtte in 1940 naar de VS, met uitzondering van zoon Bertram, die uiteindelijk stierf in Auschwitz. Zo raakte ik wel heel direct betrokken bij het Tilburgse verleden! Dergelijke historische sensaties zoek ik en hoop ik door mijn werk en andere activiteiten ook voor andere mensen mogelijk te maken.
In de Tilbursge monumentencommissie en als voorzitter van de Stichting Tilburg 2009 zet ik me actief in voor het erfgoed, het verleden én de toekomst van onze stad.