Matheus Antonius Bernardus de Brouwer

  • Geboortedatum: 21-01-1908
Matheus Antonius Bernardus de Brouwer (1908-1966)

De rubriek MSC-nieuws in het blad Rerum Ecclesiae van april 1966 besteedde aandacht aan het overlijden van Mathieu de Brouwer.

Pater M. de Brouwer M.S.C. overleden

Op maandag 21 maart in de vroege morgen stierf pater de Brouwer in het Sint-Elisabeth-ziekenhuis te Tilburg. Vrijdags tevoren had hij de zoveelste operatie aan de nieren succesvol doorstaan, maar totaal onverwacht kwam maandagmorgen het einde. Was het een embolie? Och, de reden van zijn sterven kreeg minder aandacht dan de leemte die hij achterliet, want pater de Brouwer was een alom zeer geliefd mens. Een rustige man, die toch steeds een doorzettende activiteit aan de dag legde, bescheiden, bereid om waar het kon dienstbaar te zijn, mild oordelend ook al zag hij de zaken scherp.

Pater de Brouwer werd 21 januari 1908 te Tilburg geboren. Als jongen leerde hij het Missiehuis aan de Bredaseweg kennen en begon daar zijn gymnasiale studies. In 1928 trad hij in het noviciaat van M.S.C. te Berg-en-Dal, waar hij op 21 september van het volgend jaar zijn geloften in de congregatie aflegde. Hierna volgde wijsgerige en theologische studies te Arnhem en te Stein, de plaats waar hij 10 augustus 1934 de priesterwijding ontving. Een goed jaar later zat hij op de boot voor de missie van Nederlands-Nieuw-Guinea. Mooier kon het voor hem niet, het was de vervulling van zijn ideaal. Een lange eerste peridoe missieleven onder de primitieve Papoea's, want door de tweede wereldoorlog werd het eerst 1949, dat hij zijn vaderland terugzag. Na zijn Europees verlof was het uitgebreide vicariaat van Nieuw-Guinea in twee vicariaten gesplitst: Merauke (Nieuw-Guinea) en Ambom (Molukken). Teuggekeerd in Merauke werd hij de eerste religieus-overste van de missie in Nieuw-Guinea. Na zijn ambtsperiode ging hij weer gewoon als missionaris aan het werk, totdat hij in 1962 ernstige nierklachten had, die hem op medisch advies deden besluiten in Nederland genezing te zoeken. Na twee operaties moesten de dokters aanraden niet meer naar de tropen terug te keren, omdat hij hier niet afdoende geholpen had kunnen worden en in Merauke een eventueel nodige medische hulp ontbrak. Pater de Brouwer vond het heel erg, maar hij bracht het offer met zijn gewone rustige kalmte. Als assistent in de parochie Hatert bij Nijmegen ging hij zich verdienstelijk maken. In het najaar 1965 besloten zijn oversten hem te benoemen tot econoom van het theologicum te Stein, maar lang heeft men daar niet van zijn zorgen kunnen profiteren. Het nieuwe jaar bracht een verhevendigde aanval van zijn nierkwaal. Hij kwam weer naar het Tilburgse ziekenhuis, waar hij altijd zo goede hulp gevonden had. Hij hoopte op herstel, maar zei toch: 'Als men hierboven anders wil, is het ook goed!' Na de operatie dacht iedereen, dat het wel weer een tijd goed zou gaan, maar toen kwam het onverwachte einde, dat allen die hem gekend hebben met weemoed vervulde.
Pater de Brouwer zal in de herinnering vooral blijven voortleven als missionaris van Nieuw-Guinea, het tegenwoordige Irian-Barat. De Nederlandse regering had indertijd zijn verdiensten onderkend en hem begiftigd met de onderscheiding van ridder in de orde van Oranje-Nassau. Beter dan mensen echter zal zijn goede Meester Christus hem erkend hebben en in zijn eeuwige rust hebben opgenomen. Dat hopen wij en daarvoor gedenken zij pater de Brouwer in ons gebed!