Louis en Alice Donders - Smidspad 61

Kruidenierswaren, speelgoed en etalage voor creativiteit

Voor het gebied tussen Wilhelminapark, TextielMuseum en De Pont museum is (onder andere door de twee musea en de gemeente) de Gebiedsagenda Museumkwartier gemaakt. Belangrijk punt in die agenda is het aangenamer maken van routes in het gebied voor wandelaars, bijvoorbeeld door meer aandacht te geven aan groen, erfgoed en cultuur. Het Smidspad is een van deze routes. in september-oktober 2023 vertellen we enkele verhalen over het Smidspad. Deze keer het verhaal van Smidspad 61 door bewoner Louis Donders.

WhatsApp Image 2023-07-26 at 13.40.00 (3).jpeg

Tekst en foto's Louis Donders

 

Smidspad 61 TOEN

Dit pand, was één van de 42 winkels die het Smidspad ooit rijk was. In de voorgevel ervan bevindt zich nog een ‘eerste steen’ gelegd door P. de Kort in 1930. Maar in feite is het pand nog ouder, namelijk van rond 1900 en is het in 1930 verbouwd van kleine woning tot winkelpand.

Aanvankelijk was het de kruidenierswinkel van mejuffrouw Keeke (Cornelia (Cor) Maria) de Kort (1886-1943). Zij verkocht onder andere chocolade en bonbons maar in een hoek van de zaak stond ook een grote metalen koffiemolen en een sortering koffiebonen. De klant zocht zijn favoriete boon of melange uit, gaf de gewenste hoeveelheid aan en Keeke maalde er op los tot de gelukkige klant met zijn papieren zakje of zak vol geurige koffie huiswaarts kon keren met zijn gedachten al bij het heerlijke bakske waar hij dadelijk van ging genieten. Kinderen kregen een snoepje als hun moeder op vrijdagmiddag de wekelijkse kruidenierswaar kwam halen. Keeke was de zus van brood- en banketbakker Antonius Arnoldus de Kort die na haar hier kwam wonen.

De meeste huizen hadden toentertijd diepe tuinen waar je gemakkelijk je eigen groente kweekte of wat kleine huisdieren hield. In moeilijke tijden boden die tuinen natuurlijk wel eens uitkomst. Naar het schijnt scharrelden er bij bakker De Kort altijd twee varkentjes rond.

Daarna is het pand met de grote (kaas)kelder eerst door Miet en Harrie Broers-Van Kempen gehuurd van de gemeente - die eigenlijk het plan had de Superior de Beerstraat door te trekken - en in 1959 door hen aangekocht. Het is, na eerst nog kort door iemand anders (familie Reichwein, uitvoerder bouwbedrijf) bewoond te zijn geweest, in 1965 een deel van een speelgoed- winkel geworden samen met de panden 63 en 65. Wat was het bijzonder om als kind kort voor Sinterklaas in de etalage te komen kijken naar al dat begeerlijke speelgoed dat je op je verlanglijstje kon zetten. Wat kon je toentertijd zoal bij Broers-van Kempen kopen? In ieder geval heel wat anders als waar de kinderen tegenwoordig blij van worden!!

Smidspad 61 NU


Wij zijn Alice en Louis Donders en wij wonen hier al 40 jaar met plezier. We hebben veel in onze straat en omgeving maar ook in en aan ons eigen pand zien veranderen. Veel van het verleden is opgeschreven in ons boek over het Smidspad. Van de 42 winkels is er nog maar één overgebleven maar…de etalages zijn er nog!!

Al meer dan vijftien jaar geleden vond Alice het een goed idee om het gedeelte van onze huiskamer dat na een verbouwing als etalage was overgebleven ook als zodanig te gebruiken en wel als mogelijkheid voor iedereen om zijn of haar werkstukken,
of het nou hobby of professioneel werk betreft, ten toon te stellen. In de loop van de tijd ontmoetten wij veel creatieve mensen die één ding in ieder geval gemeen hadden en dat was hun enthousiasme voor de dingen die zij maakten of verzamelden en hier twee maanden gratis aan de voorbijgangers konden laten zien en soms zelfs verkopen.

Wij beleven er zelf ook nog steeds veel plezier aan en vinden het leuk hieronder een klein aantal voorbeelden van wat we zoal in de etalage hebben gehad te laten zien.

 

 

 

Alle rechten voorbehouden