Begin januari 2022 waren de treinstations nog verlaten. We werkten immers vooral thuis. Ook de straten waren leeg, en alles was volgens de regels gesloten. NS zette minder treinen in doordat veel mensen thuis werkten of studeerden. Click en collect mocht wel, dus stonden er soms rijen bij populaire winkels. Wandelaars dronken tijdens een wandeling koffie of thee op straat. Dat hield de horeca nog een heel klein beetje op de been.
Op 14 januari 2022 was er een persconferentie nieuwe stijl: Rutten met voor het eerst sidekick Kuypers. Een nieuw kabinet met een ‘nieuw elan’.
Maar het nieuwe duo bracht nog geen duidelijk beleid volgens velen.
Er heerste grote verwarring van wat mocht en niet mocht. Winkels mochten per direct weer open. Dus stonden niet essentiële winkels in de startblokken en gingen daags na de persconferentie weer open. Dat trok veel publiek naar de winkelstraten. Drukte en lange rijen. Ook een flink aantal cafés ging uit protest een dag open. En mensen maakten gretig gebruik om daarop te toasten met een biertje of wijntje.
Naast winkels mochten ook kapper en het hoger onderwijs weer open. Maar horeca en musea bleven dicht. Waarom? Alles in een keer open vonden Rutte en Kuypers niet verantwoord. Journalisten vroegen door, maar een bevredigend antwoord bleef uit. Musea hadden 19 januari een sympathieke landelijke actiedag, de kapsalon. Kappers mochten open, musea niet, dus dan maar knippen in een theater. De concertzaal liet zijn publiek op het podium plaatsnemen, direct naast de muzikant.
26 jan 2022 meldde de kranten dat het aantal coronabesmettingen nog nooit zo hoog was geweest. Desondanks besloot het kabinet verder te gaan versoepelen. De omgang met de Corona pandemie was in een nieuwe fase terecht gekomen.
Fixeer, Centrum voor fotografie Tilburg hield zijn maandelijkse expo van de Foto Feedback Carrousel in het Spoorpark. Safe in de open lucht.
De podia en clubs waren nog gesloten maar kwamen met alarmsignaal. Open of verzuipen. Om de toekomst van het nachtleven weer op de politieke agenda te zetten was er actie: De nacht staat op. Poppodium 013 was één avond en nacht open, het werd een flink feestje. Poppodium 013: “Op deze avond brengen we onze stad weer tot leven! Op 12 februari claimen wij de nacht terug, doe jij mee?“
Het aantal besmettingen was nog torenhoog, tussen de 75000 en 100.000 positieve tests. Maar bij de persconferentie van 15 februari bracht Kuypers het nieuws dat bijna alle regels konden worden losgelaten: geen anderhalve meter meer, geen mondkapjes. Omikron bracht slechts milde klachten voor de meeste mensen. We gingen weer terug naar een situatie die we al lang niet meer gezien hadden. Zelfs de voetbalstadions mochten weer volle bezetting noteren. Voetbalwedstrijd Willem ii tegen Ajax werd met verlies voor Tilburg afgesloten, maar weer ouderwets kunnen juichen en hossen voor de club, maakte veel goed.
Het was ook volle bak bij het lijsttrekkersdebat in Kim’s Kroeg. En vrijdag 25 februari 2022 ging carnaval gewoon los. Er was weliswaar geen optocht, (bijna) geen grote zalen of tenten, maar er kon worden gefeest en gehost in de kroegen en op straat.
Toen kwam er een ommekeer van ongekend formaat. 11 mrt 2020 werd de corona uitbraak officieel een pandemie genoemd. Twee jaar later verdween Corona plotsklaps uit het nieuws. De invasie van Rusland in Oekraïne trok alle aandacht naar zich toe. Van de ene dag op de andere was Corona ‘verdwenen’.
Alleen de signalering en stickers op grond van de straten, supermarkten en winkels herinneren ons nog aan de pandemie. Een enkeling droeg een mondkapje. De besmettingen twee weken na de carnaval rezen de pan uit. Vooral in zuid Nederland kleurt de kaart die de besmettingscijfers weergeeft donkerrood.
Een signaleringsbord toont (Corona) tekst ‘let op elkaar’, terwijl op de achtergrond een reclamezuil aandacht vraagt voor Oekraïne. Het lijkt alsof we het hoofdstuk ‘twee jaar Corona’ kunnen afsluiten. In ieder geval voorlopig.
Tot slot. De coronacrisis duurt voort in het leed van velen. Daarom is er een 'Comité Stilstaan bij Corona' opgericht. Op een nog nader te bepalen datum moet er een nationale en plaatselijke herdenking komen.
©️ Chris Oomes. Op de foto’s zit copyright. Deze foto's mogen alleen gebruikt worden in overleg met de fotograaf: chris@oomes.nl