Mia Laros vertelt
Je kunt het nu haast niet voorstellen, maar de Caspar Houbenstraat had een compleet winkelcentrum. Het enige dat er nog aan herinnert is het huis op de hoek met de Veluwestraat. Daar zat de bakkerij van Johan de Beer. De broodzak nam je de andere keer weer mee en dan werd die weer gevuld. Overigens kon je bij De Beer voor meer dan alleen brood terecht. Hij verkocht zelfs aardappelen. En ’s avonds kon je achterlangs aankloppen. Alles werd opgeschreven en eens in de zoveel tijd rekende je af.
Naast de bakker zat de familie Kerkhofs met elektrische apparaten. Daarnaast de groenteboer, Herman de Waal. Daar kon je ’s avonds ook nog achterom terecht. Dan het zuivelhuis van de familie Van Berkel. In het andere huizenblok was kapsalon Hamburg gevestigd. Daarnaast de sparwinkel van Harrie Geurts. Dan de bazar van de familie Wouters en helemaal rechts de slager, Van de Water. Er waren ook bakkers die aan huis bezorgden. En meneer Nieuwenhuizen reed met een bakfiets met bloemen door de buurt. Op vrijdagmiddag reed visboer Tol door Jeruzalem.
Die winkels waren er niet vanaf het eerste begin van Jeruzalem. Ze werden in 1953 gebouwd, nadat er in enkele straten eerste winkeltjes waren gestart. Dat waren huizen waar de meubels van de voorkamer naar de achterkamer werden verplaatst en voorin een toonbank werd neergezet. En ze vormden het hart van Jeruzalem. Je kwam er niet alleen voor je boodschappen, maar ook om alle laatste nieuwtjes uit de buurt te horen. Maar door de komst van grote supermarkten en warenhuizen, elders in Tilburg, konden ze niet in de buurt blijven. In 1990 werden de winkels afgebroken en de huidige woonhuizen gebouwd.
Mia Laros kwam in 1967 op 28-jarige leeftijd naar Jeruzalem, woonde eerst in de Caspar Houbenstraat en tegenwoordig in de Betuwestraat.