Ik was benieuwd wat er voor Tilburgs nieuws in de krant stond, de dag dat ik -1 juli 1939- werd geboren.
De gebruikelijke bioscooprecensies van de Chicago (Prinses Julianastraat) Stadsschouwburg (de Metropole aan de Heuvel) en de City bioscoop eveneens op de Heuvel (de Harmonie was die week gesloten voor het installeren van een nieuwe “klankfilm” installatie), namen een halve pagina in beslag.
Over de City bioscoop valt nog te melden dat deze op tweede kerstdag door brand werd verwoest, waarbij de kassier om het leven kwam. (bron BeeldOnline)
Verder stonden er twee berichten in over jubilea: het 25 jarig bestaan van Café Kras aan de Heuvel en het 10 jarig bestaan ven de koekfabriek Smarius aan de Goirkestraat.
Kras kende ik omdat ik vaak met ander honderden fietsers stond te wachten voor de gesloten overweg aan de Koestraat. Meestal in de middagpauze van de fabrieken, die toen overigens anderhalf uur was.
Ik nam dan de wachttijd ten baat om in de tabakszaak ernaast een pakje pijptabak of een pakje Dr. Duskind sigaretten te kopen. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit bij Kras binnen ben geweest.
Of Kras zijn vijftigjarig jubileum nog heeft gehaald weet ik eigenlijk niet; het Café Restaurant en de tabakszaak moesten begin zestiger jaren plaats maken voor de verbreding van de Spoorlaan en stonden daar waar nu de parkeerplaats is tegenover de ABNAMRO.
Bij Smarius koekfabriek ben ik in 1954 –ik werkte bij bakkerij De Loos Van Dommelen- eens binnen gestapt om te kijken of er bij hen een beter betaald baantje te vinden was, maar toen ik een man zag lopen in een witte overall, open tot aan zijn navel en besmeurd met peperkoekdeeg, heb ik meteen rechtsomkeert gemaakt.
Zie hier de bewuste artikelen uit de Nieuwe Tilburgsche Courant zaterdag 1 juli 1939
CAFE RESTAURANT KRAS.
25-Jarig jubileum.
Blijkens achterstaande advertentie (zie advertentie hiernaast) herdenkt de heer W. Hensen, eigenaar van het bekende café-Restaurant KRAS op den Heuvel, den dag, dat hij vóór 25 jaren zich aldaar vestigde.De zaak is een der oudste van den Heuvel.
Vóór het jaar 1872 woonde er de heer Joseph Biesen, die echter op 1 Juni van dat jaar naar Etterbeek bij Brussel vertrok. Toen kwam er de heer Willem Hartjes, die reeds voor dien tijd een herberg in de wijk 't Heike exploiteerde.
Deze oude heer Hartjes zullen de ouderen onder ons zich nog wel herinneren, alsook het huis, dat een drietal meters terug stond met de Lindeboomen er voor.
Na hem kwam de heer Gerard Horsten, die het oude huis afbrak en het in den tegenwoordigen vorm deed opbouwen. Op 2 Juli 1914, dus eenige dagen vóór het begin van den grooten wereldbrand, werd de zaak en het huis gekocht door den tegenwoordigen eigenaar den heer Walter Hensen, die het Café-Restaurant, mede door de goede zorgen van zijne echtgenoote, tot nieuwen bloei bracht. Tesamen gaven zij aan het bedrijf den renommé welke het in geheel Tilburg en ver daarbuiten bezit.
Het zal dan ook beiden op den jubileumdag niet aan blijken van belangstelling ontbreken.
Als bijzonderheid zij hier nog medegedeeld, dat ook het personeel op dien dag jubileert.
De gedienstige Mej. Theresia van Beers is op dien dag 20 jaar in het bedrijf in betrekking, terwijl de heer Jacq. van Broekhoven, zijn 121/2-jarig kelnerschap viert. Wel een bewijs, dat ook de onderlinge verstandhouding in het bedrijf aan den bloei niet vreemd is.
KOEKFABRIEK „ZUID-NEDERLAND” BESTAAT 10 JAAR
Heden is het 10 jaar geleden dat in de Goirkestraat door de firma Smarius-Reijnders de Koekfabriek „Zuid-Nederland" werd gebouwd. Velen heeft het toentertijd verbaasd dat daar zoon groote bakkerij werd neergezet, want deze was groot genoeg om in een dubbele productie te voorzien.
De heer Smarius streefde zijn eigen ideaal na, en paste dezen regel toe: „Met kwaliteit bereiken wij ons doel." En velen weten hoe deze koekfabriek zich op den voorgrond heeft geplaatst, terwijl het nog steeds „crescendo"gaat. Zoo zag zich dan ook de heer Smarius reeds in 1936 genoodzaakt zijn zaak enorm uit te breiden. Zeer velen weten dat deze zaak zeer practisch en hygiënisch is ingericht want van hygiëne houdt de heer Smarius en eveneens zijn zonen aan wien hij een jaar geleden zijn werk heeft overgedragen met den wensch dat het hen zoo goed zou gaan als het hem altijd gegaan is. En daaraan twijfelen wij niet, want met de kwaliteit welke tot heden toe werd gehandhaafd, moet de zaak wel gaan groeien en bloeien. Die kwaliteit is ook wel ruimschoots te danken aan den nog tegenwoordigen chef den heer A. Spijkers, die te samen met den heer J. Reijnders deze zaak in het, leven heeft geroepen en van wien de heer Smarius 10 jaar geleden deze heeft overgenomen en in groei en bloei heeft gebracht.
Eerstgenoemde is thans 10 jaar bij deze firma in dienst en eveneens zijn dochter, die gedurende 10 jaarvoor keurige verpakking heeft zorg gedragen. Moge deze zaak welke in dezen tijd van crisis en neerslag steeds hooger klom, eens haar hoogtepunt bereiken.
Henk van Mierlo
Nuenen
De afbeeldingen uit BeeldonLine (dank, dank) Van Kras zijn resp. uit 1930, 1960 en bij de aanleg van het Hoogspoor.
Die van Smarius uit de Goirkestraat moet ook uit de jaren zestig stammen schat ik in.