Een tijdsbeeld van Tilburg in de zestiger/zeventiger jaren

Vorig jaar, rond deze tijd, plaatste ik een verhaal op het ‘Geheugen van Tilburg’ over ‘De opkomst van de hippiecultuur in Tilburg’ in de jaren zestig (van de 20e eeuw). Zie desgewenst onder deze titel. 

Suzan Fikke gaf daarop een reactie, waarbij zij verwees naar een KRO-documentaire uit 1971 onder de titel ‘Tilburg, portret van een samenleving’ (in drie delen). Via ‘Tilburg Virtueel’ is deze documentaire enige tijd geleden weer onder de aandacht gebracht. 

Het gaat voornamelijk over de periode waarin Cees Becht, alias ‘Cees de sloper’, burgemeester van Tilburg was, van 1957 tot (uiteindelijk) in 1975. 

In 1959 presenteerde Becht het 'Achtjarenplan' of '72-miljoen-plan', dat onder meer voorzag in grootschalige veranderingen in het centrum van Tilburg. Het centrum moest beter ontsloten worden voor het autoverkeer door middel van vierbaanswegen. Bovendien moest het centrum een grotere regionale uitstraling krijgen. 

Het centrum werd daardoor ingrijpend veranderd en vele markante en historische gebouwen werden afgebroken. Hele straten werden zelfs gesloopt en vervangen door grootschalige hoogbouw. 

Veel Tilburgers waren het met deze rigoureuze aanpak niet eens en gaven Becht daarom de bijnaam "Cees de Sloper". 

De feitelijke aanleiding voor de documentaire was het protest van bewoners van het Groeseind tegen de voorgenomen aanleg van de zogenoemde ‘Diamantkruising’. De productie van deze oorspronkelijke KRO-documentaire lag in handen van Tom van Huystee; de regie etc. bij Frank Wiering. 

Door achtereenvolgens op de drie hiernaast staande linken te klikken, kunt u de volledige documentaire zelf zien. Met medewerking van Alard Govers van de site tilburgvirtueel.nl, waarvoor dank!

 

  Louis Sparidans

 

Media