Een combi-verhaal.
Dit jaar (2013) is het vijftig jaar geleden, d.w.z. in 1963, dat de Algemene Bijstandswet in de Tweede Kamer werd aangenomen. Een zeer belangrijk moment in onze geschiedenis en vooral ook voor Tilburg, want Tilburg behoorde in die jaren tot de steden in Nederland met de grootste groep ‘armoedzaaiers’.
Dit laatste had alles te maken met een hele grote bevolkingsgroep aan textielarbeiders die, niet lang daarna, door het instorten van de textielindustrie in snel tempo werkloos werden en soms zelfs aan lager wal raakten.
De bijstandswet regelde voortaan het recht op bijstand in die gevallen waar mensen niet zélf in hun basale behoeften konden voorzien, terwijl men in de jaren daarvóór in een vergelijkbaar geval afhankelijk was van ‘armenzorg’ door kerken en particuliere instellingen.
Dat gebeurde op basis van liefdadigheid. Oudere Tilburgers zullen zich daarvan nog goed de ‘Sint-Vincentiusverening’ kunnen herinneren.
Op zoek naar specifieke informatie over ‘bijstand en Tilburg’ trof ik op BeeldOnline de hiernaast staande affiche aan terzake de vroegere Tilburgse ‘Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand’.
Met daarop nog een pastoor in vol ornaat met naast hem een Tilburgse notabele (een fabrikant?). Een bekende combinatie in het ‘oude’ Tilburg waaraan de vaak gebruikte uitdrukking werd ontleend: ‘houwde gij ze dom, dan houw ik ze èerm’.
Zeer waarschijnlijk heeft de vermelde LP-opname op het affiche weinig te maken met de invoering van de Algemene Bijstandswet vijftig jaar geleden. Het was meer een ‘actiegroep’.
Evenmin bijgevoegde fotootjes (mét muziek!) van de betreffende fanfare met optredens in binnen- en buitenland.
Alsook een filmpje van 29 oktober 1983, waarbij deze Tilburgse fanfare optrad tijdens een demonstratie tegen kruisraketten in Den Haag (dit jaar dertig jaar geleden). Wie was daar niet bij?
Louis Sparidans