Tijdens de Cultuurnacht op 27 oktober 2012 is door mEATing de Varkensroute gelanceerd, een wandelroute langs verdwenen en nog steeds bestaande slagerijen in de Tilburgse binnenstad. In tegenstelling tot wat menigeen misschien denkt heeft de stad veel met het varken. Niet alleen in de vorm van vlees. Varken wordt in heel veel producten verwerkt. Harrie Verkerk, geboren en getogen Tilburger, leidde een groep van zo'n dertig geïnteresseerden door de straten van de binnenstad en putte uit zijn eigen herinneringen, daarbij aangevuld met kennis van de aanwezigen. De route startte voor de deur van Slagerij LeJeune, die tot ieders grote verrassing de deur open zette en iedereen uitnodigde om binnen te komen. Vol enthousiasme deed hij zelf de geschiedenis van het familiebedrijf uit de doeken.
Daarna ging de route via de Willem-II-straat door de Poststraat, de Tuinstraat en Nieuwlandstraat rond. Verschillende panden hebben inmiddels een heel andere bestemming gekregen. Zo zijn bijvoorbeeld het antiquariaat van Thomas Leeuwenberg in de Poststraat, het Licht-Advies bureau van Astrid Schouten in de Tuinstraat, Galerie Luycks in de Nieuwlandstraat en kapper Ego's in de Noordstraat allemaal voormalige slagerijen.
De kaart die Ad Roefs maakte voor deze gelegenheid was populair en vond gretig aftrek.
Alle panden die in de route opgenomen waren werden tot leven gebracht door de geluidssculpturen, die kunstenaar en theatermaker Bram Wiersma voor deze gelegenheid maakte met Bonte Bentheimer-varkens zelf als 'zangers'.
Berry van Oudheusden, onder andere bekend van Stichting Straat, zocht de adressen en verhalen van de slagerijen uit. Hij is nog bezig met verder onderzoek. Binnenkort zullen we dan ook met een uitgebreidere kaart komen, waarin met het komen en gaan van slagerijen in Tilburg een bewogen geschiedenis in beeld gebracht wordt, die ook iets zegt over de ontwikkelingen van de stad.