- Datering van de gebeurtenis: Rond 1948
‘Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen', zo herinner ik me een bord voor de ingang van de Besterdse kerk, toen ik nog op de lagere school, de Pius X-school, in de Theresiastraat zat. Het was vlak voordat de kerstvakantie begon.
Ik zal toen ongeveer tien jaar geweest zijn. Ik realiseer me nu pas dat het eigenlijk niet echt rijmde, ofschoon ik dat toen wel dacht. Maar wat ik me vooral herinner is, dat we ons toen als kinderen (bijna) volmaakt gelukzalig voelden.
De Tweede Wereldoorlog was nog niet zo lang geleden afgelopen, twee broers van mij zaten in Nederlands-Indië om daar de zaak te ‘pacificeren' (zo was ons althans verteld) en verder wisten we eigenlijk niks van wat er op de wereld plaatsvond.
Thuis moest de kerststal nog worden ‘opgebouwd', maar dat deden we pas daags vóór Kerstmis. Eerst nog zónder het ‘kindeke Jezus' in de kribbe, want die legden we daar pas in als we terug kwamen van de nachtmis van vier uur. Het was dan intussen zes uur ‘s morgens want de nachtmis bestond uit drie missen!
Ach ja, die kerststal van ons. Onze pa had ‘m zelf in elkaar getimmerd en de beeldjes bestonden uit een allegaartje. Deels uit de erfenis van ons opoe van vaders' kant, deels van mijn moeders' kant en verder nog een aantal van onbekende herkomst. Het kindeke Jezus' was zelfs groter dan d'n os of d'n ezel.
Zelfs groter dan de kameel die er met Driekoningen bij kwam te staan. Daags daarna ging de hele bups weer in een doos en naar de zolder.
Wat jammer dat ik er geen foto van heb! Maar ja, we hadden thuis geen fototoestel en áls we die wel gehad zouden hebben is het nog maar de vraag of iemand er een foto van gemaakt zou hebben, want fotograferen was duur!
Pas later ontdekte ik dat het met de ‘vrede op aarde' slecht was gesteld. Er moest voortdurend aan gebouwd worden en nog steeds. Daarom bijgaande afbeelding die eergisteren in de Volkskrant stond. Met dank aan de maker van de illustratie.
Of zou met de illustratie bedoeld zijn dat men de vrede, voor zover die er al is, aan het afbreken is ?
Louis Sparidans, Grave
Voorts voeg ik (via BeeldOnline van het RAT) zowel een exterieur- als een interieur-foto van de Besterdse kerk toe (destijds aan de Koestraat, hoek Leonard van Vechelstraat gelegen).
Na drie jaar leegstand werd deze kerk namelijk in 1975 gesloopt.