Bankoverval op de Heuvel in 1965

  • Datering van de gebeurtenis: 15 oktober 1965

Eerste echte bankoverval was in Tilburg

Op 15 oktober 1965 vond in de Nederland de eerste echte bankoverval, georganiseerd en goed voorbereid. Voor die tijd was het hap-snap werk van dieven en boeven die ‘à la Snuf en Snuitje ‘ met sjaal over het gezicht of een bivakmuts geld eisten en er meestal met een klein bedrag van door gingen. Banken hadden wel een stil alarm onder balie of een traliehekwerk, maar dat stelde niet veel voor. Ze oefenden wel wat te doen bij een overval, maar in het echt maakten ze dat nooit mee. En de achterdeur van de bank stond bij wijze van spreken wél open en iedereen kon er zo in.

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden wijdde zaterdag 9 april 2011 een programma aan de eerste Bankovervallen in Nederland. En Tilburg was de stad, die daarbij de primeur had.

Op de Heuvel, hoek Spoorlaan stond toen nog geen nieuwbouw van de
AmRo-bank, een fusie van Amsterdamse en Rotterdamse bank van later tijd. De Amsterdamse Bank zat in het ‘oude' pand waar later o.a. Randstad een kantoor had. Op nummer 90, om precies te zijn. Op 15 oktober stopte er rond 15.00 - 15.00 uur twee opvallende witte Citroëns, waar ook twee maal twee opvallende mannen uitstapten. Volgens een van de vrouwelijke ooggetuigen keek ze met haar vriendin naar dit tafereel, omdat het twee ‘mooie' goeduitziende mannen waren. Ze bleven kijken en gaven hun ogen goed de kost. Ook uit de andere auto stapten twee mannen. Het bleken achteraf Belgische en Franse mannen te zijn, die in georganiseerd verband ook in België en Frankrijk het een en ander op hun kerfstok hadden. Ze werden nadat ze waren opgespoord in Frankrijk berecht.

In het Fotoarchief van RAT staat bij de foto van de bank, dat de misdaad nooit is opgelost. Dat klopt volgens mij niet. Ook volgens ‘Andere Tijden' werden de daders opgespoord, die richting het zuiden waren gevlucht met hun witte Citroëns.

Record
De buit was gigantisch in Tilburg: ruim 900.000,- gulden. De heren Kremers en Manders van de Politie Tilburg vertelden op TV over hun herinneringen in 2011 aan deze overval. Het was op een vrijdag, de dag dat alle banken het meest geld in huis hadden. Dat was bekend. Op vrijdag kwamen allerlei bedrijven en kantoren contant ophalen voor uitbetalen van de weeklonen. Er was nog geen sprake van girorekeningen, waarop hete salaris of loon werd gestort. Dat kwam eind jaren 60, begin jaren 70 pas. Soms werden grote geldbedragen van 10.000 tot 30.000 gulden per post van het ene bankfiliaal naar het andere gestuurd. De postbode kwam het wel netjes binnen afgeven. Van geldcriminaliteit was toen nog geen sprake. Dat kwam pas met het digitale tijdperk. Ook nog geen sprake van creditcards voor de ‘gewone man en vrouw' en van pinautomaten. Rond 1990 lag in Nederland het aantal bankovervallen op 570 per jaar, het record. Later nam het aantal overvallen af, tot zo'n 100 per jaar in 2010.

Op 15 oktober was ik in de buurt van de bankoverval. Ik werkte sinds 1 september in de Willem II-straat bij Bureau Van Spaendonck. De Amsterdamse Bank was de bank van deze zaak en een kassier fietste bijna elke dag naar de Heuvel om geld op te halen of te brengen, te storten. Die dag gingen er op kantoor geruchten dat er iets was gebeurd op de Heuvel, bij de bank. Nieuwsgierig geworden fietste ik die dag na mijn werk via de Heuvel en zag daar - als ik her me goed herinner, het kunnen ook wel latere beelden in mijn hoofd zijn van foto's uit de krant - de afzetting en politie voor de deur. ‘Wegens omstandigheden gesloten' ...

Foto: RAT Beeldonline.

Bron: eigen herinneringen, Andere Tijden.

Mieke-Nelie vd Heijden

Tilburg Wiki: