- Datering van de gebeurtenis: Midden jaren vijftig (20e eeuw)
Eigenlijk was er volgens mij, heel vruuger, nog geen moederdag, althans niet toen ik nog een kind was van een jaar of tien. Afgezien van het feit dat mijn eigen moeder al in 1944 was overleden, herinner ik me, dat pas vanaf het midden van de jaren vijftig door de commercie "moederdag" in Nederland voor het eerst zogenaamd werd "uitgevonden".
Vandaag (de tweede zondag in mei) denk ik namelijk terug aan een spreuk die ik in die vijftiger jaren voor het eerst in de etalage van een bakker zag: "Gif 's-moeder gerust, wè 's-vadder ôk gère lust", met daaronder een paar taartjes en worstenbroodjes. Ik weet niet meer bij welke bakker, waarschijnlijk ergens in de Besterd- of Gasthuisstraat, maar ik vond het toen eigenlijk wel leuk bedacht.
Zo is moederdag volgens mij in Tilburg begonnen, ofschoon ik ook wel eens heb gehoord dat het eigenlijk door de Duitsers al tijdens de oorlog hier werd gepropageerd. Zij vierden namelijk (in der Heimat) al veel langer "Mutti-tag". Ach, die Duitsers toch! Het was ontegenzeggelijk goed bedoeld, maar die Nederlanders van toen hadden wel iets anders aan hun hoofd.
Op bijgaand fotootje een paar worstenbroodjes (als snack voor onderweg, met gebruikmaking van de voorruitverwarming van de auto), zoals mijn ega die vandaag-de-dag nog regelmatig zelf bakt, naar een oer-oud Tilburgs recept, maar dan uitgerekend niet (meer) op moederdag. Dan doen we tegenwoordig weer iets anders!
Louis Sparidans