Monseigneur Mutsaerts

  • Geboortedatum: 18-06-1889
  • Sterfdatum: 16-08-1964

Van pastoor naar bisschop....

De vader van Monseigneur Mutsaerts. Johannes Franciscus Mutsaerts werd geboren op 3 juli 1863 en trouwde in Tilburg op 2 augustus 1887 met Maria Elconora Bernardina Mutsaers

Hun zoon Wilhelmus Petrus Adrianus Maria werd geboren 18 juni 1889 en werd op 6 juni 1914 tot priester gewijd. Hij was kapelaan te Best vanaf 31 juli 1914, vervolgens 2e en 1e secretaris van de Cancellarius (Kanselier) van het bisdom 's-Hertogenbosch vanaf respectievelijk 11 juni 1915 en 1920..

Van 1929 tot 1942 was hij de zeer gewaardeerde pastoor van H. Theresia parochie.

De pastoor van Theresia, was o.a. de organisator van de Tilburgse bedevaart naar de H. Theresia te Waspik. In 1932 werd het eerste lustrum van deze bedevaart gevierd.

Mgr. Diepen benoemde pastoor Mutsaerts in mei 1942 tot zijn coadjutor met recht van opvolging. Na de bisschopswijding op 29 juni 1942, in verband met de leeftijd (82) en de ziekte van bisschop Diepen, werd pastoor Mutsaerts de twaalfde bisschop van 's-Hertogenbosch. Ondanks zijn vele taken voor het bisdom, bleef zijn parochie Theresia een speciale plaats behouden in zijn hart. Als voorbeeld het ziekenbezoek aan de familie Sparidaans op Theresia. Zoon Louis verwoordt het als volgt: " Toen Mgr. Mutsaerts al bisschop was, is hij nog enkele keren bij ons thuis op bezoek geweest, al heb ik zelf daar geen herinneringen meer aan. Mijn moeder was namelijk in de jaren 1943 en 1944 (letterlijk) al doodziek en we waren een gezin met acht kinderen, dus goed rooms. Vandaar! Ik weet het van m'n oudere broers en zussen".

Zijn opvolger Wilhelmus Marinus Bekkers (1908-1966) was tot pastoor van de parochie H. Dionysius (´t Heike) te Tilburg benoemd op 24 februari 1956 door Mgr. W. Mutsaerts. Nog voor het einde van dat jaar verliet pastoor Bekkers de parochie, om met ingang van 19 december 1956 zijn functie als bisschop-coadjutor van Mgr. Mutsaerts met recht van opvolging uit te oefenen. Op 27 juni 1960 volgde hij bisschop Mutsaerts op.

Op 16 augustus 1964 overleed Mgr. Mutsaerts, de Tilburgse voormalige bisschop, in Den Bosch. Hier werd hij vier dagen later begraven. Zijn wapen met als basis het bestaande familiewapen van de familie Mutsaerts is te zien in de St. Jan op zijn grafteken. Het oorspronkelijke wapen is uitgebreid met de bisschopshoed met twee koorden waaraan zes kwasten, de mijter, de kromstaf en het bisschopskruis. Zijn spreuk: "Christus formetur in Vobis" (Dat christus in u wordt gevormd). Komt uit Gal. 4, 19

Mgr. Mutsaerts kwam uit een gezin met acht kinderen, Tonny, George, Frits, Frans, Ernest, Mies en Antoinette. Zijn vader is overleden in 1957 te Brussel op ruim 94-jarige leeftijd en zijn moeder in 1931 in Amsterdam op 65-jarige leeftijd. Zij was ziek op het moment dat hij als bouwpastoor op Theresia aan de gang ging..

Zijn zus Antoinette trouwde met Johannes Ingen-Housz een agent van de Nederlandse Handels maatschappij. Mies trouwde met Carolus Raaijmakers, een directeur van een textielfabriek in Twente.

Zijn jongere broers; Johannes en Ernst werden directeur van de NV. Frans Mutsaerts & Zonen. Dit bedrijf moest in 1965 de poorten sluiten. Ernst senior was toen al overleden en junior ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Johannes was inmiddels vierenzeventig jaar en zijn oudste zoon nog net geen vijftiger.

Frits werd directeur bij het familiebedrijf van zijn echtgenote de NV wollenstoffenfabriek J.A.A. Kerstens, Tonny was assuradeur in Tilburg en omgeving,. In 1965 is hij overleden. Zijn enige zoon Wil heeft het bedrijf voorgezet, het bedrijf is in 2009 een florerend toonaangevend bedrijf op zijn vakgebied. George werd advocaat en was o.a. secretaris van de "Vereniging van Grootwinkelbedrijven en levensmiddelen.

In meerdere interviews is "onze bouwpastoor" gekenschetst als een vriendelijke man. Hij probeerde binnen het raamwerk van de kerk zo laagdrempelig te zijn als mogelijk. Hij was op en top een kindervriend.

Als zijn bisschoppelijke agenda het toeliet kwam hij een momentje naar zijn parochie. Dit was vooral het geval als hij één van de nieuwe gebouwen in Tilburg ingezegende of uitgenodigd was voor een jubileum van een bedrijf of vereniging. En uiteraard tijdens familiebezoek in Tilburg.

Een man die op Theresia een standbeeld waardig zou zijn....

Rien van der Heijden
Maart 2009(009)

Foto 1: De Theresiakerk van bouwpastoor Mutsaerts.
Foto 2 en 3: Bisschop Mutsaerts

Bron: Beeldonline, Regionaal Archief Tilburg

Media