Ook de Gilden gaven acte de présence

  • Datering van de gebeurtenis: September 2003
Op maandag 29 september 2003 moest Tilburg haar geliefde, flamboyante en deskundige burgemeester Johan Stekelenburg ten grave dragen. Zijn carrière had hem via het Nederlands Verbond van Vakverenigingen en de FNV waarbij hij diverse functies vervulde van 1972 tot 1997, gevoerd naar het burgemeesterschap van onze stad, een functie die hij op ongekende wijze vervulde. Speerpunten in zijn beleid waren de openbare orde en veiligheid, de zorg m.b.t. de brandweer, de modernisering van de stad, kunst en cultuur. Op al deze terreinen werden grote successen behaald. Door zijn ziekte moest hij zijn carrière beëindigen en hij stierf "in het harnas".

In dit artikel besteed ik tevens aandacht aan de Gilden en vertel ik hier iets meer over. In de plechtige begrafenis van burgemeester Stekelenburg hadden zes Gilden (nl. de Gilden St. Dionysius, St. Joris, Willem III, St. Joris (Udenhout), St. Antonius-St. Sebastiaan (Udenhout) en St. Hubertus (Berkel-Enschot) een aandeel. Gildeschrijver/vaandrig Frans Vriens van het Gilde St.Antonius-St.Sebastiaan droeg het vaandel van zijn organisatie en liep voor de kist uit. De hoofdlieden van alle zes bovengenoemde Gilden woonden de dienst bij en vertegenwoordigers van hun organisaties vormden een erehaag van Stadhuis tot Heikese Kerk. Frans Vriens (gildeschrijver/vaandrig van het Gilde St.Antonius-St.Sebastiaan) bracht aan Burgemeester Stekelenburg de vendelgroet.

In het algemeen worden leden van de Gilden met Gilde-eer begraven. Dit houdt een uitgebreid ceremonieel in dat bestaat uit de volgende onderdelen: de overledene wordt opgehaald in het mortuarium en begeleid in de kerk. Het moedervaandel komt op de kist en in het geval van een koning het koningszilver (Om de vier jaar bij het koningsschieten is de koning verplicht een zilveren schild te schenken aan het Gilde. Dit zilver wordt gespeld op het draagvest van de koning (gedragen bij Gilde-activiteiten). In de kerk wordt een collecte gehouden. Leden van de Gilden dragen de bloemen. Tijdens de consecratie roffelt een tambour op zijn trom en blaast men op de bazuin. Op het kerkhof wordt het zilver van de kist gehaald en vindt de vendelgroet plaats. De gildevlag wordt over de kist gelegd.

Burgemeester Stekelenburg was ere-hoofdman van het Gilde St.Antonius-St. Sebastiaan; hem viel niet de volledige gilde-eer ten deel; wel een gedeelte.Er waren de erehaag en de vendelgroet. Op bijgaande foto's ziet u een kleine impressie van het gebeuren.

Bovenstaande informatie dank ik aan gildeman Piet Vromans (geboren 22 februari 1934), 40 jaar lid van Gilde St. Hubertus Berkel-Enschot in 2008 en de heer Frans Vriens (geboren 12 oktober 1954) gildeschrijver/vaandrig en 43 jaar lid van het Gilde St.Antonius-St. Sebastiaan (Udenhout)

Media