- Datering van de foto: 6 september 2008 en 1980 (?)
- Wie staan erop: Op foto 1: Twee meetleden van het eerste uur. Links Frank Maas, oprichter, en rechts René Schalken, beide in het wielershirt dat in dit artikel ter sprake komt. Op foto 2: v.l.n.r.: Henk Beijens, Ad van Kempen, Hans van de Ven, Gerard van Hees en Herman Vierhout op het nog amper bebouwde Fuji-terrein vlak voor de start van het Nederlandse Studentenkampioenschap. Het Meetshirt is nog niet bij iedereen in gebruik.
Tilburgse studentenwielersportvereniging De Meet viert lustrum
Tilburg kent sinds dertig jaar een studentenwielersportvereniging die luistert naar de naam “De Meet”. De club werd in 1978 door Frank Maas opgericht naar aanleiding van Nederlands Universitair Kampioenschap dat met start en finish aan de Reitsehoevenlaan werd verreden.
Dit dertigjarig jubileum werd op 6 september 2008 gevierd met een fietstocht en een barbecue. Ook werd er van het clubblad een lustrumeditie uitgebracht.
In dit feestnummer schreven (oud-)voorzitters hun blikken op het verleden op. Daarnaast werden oude stukken uit vroegere nummers aan de vergetelheid ontrukt door een herplaatsing. Het blad is van oudsher gevuld met onder andere fietsplannen, enquêtes, roddel en laster en deze traditie wordt onvermoeid voortgezet. Het is en blijft een studentenvereniging en de -soms sublieme- meligheid is daarom nooit ver weg.
Het nummer bevat een oud, maar nog steeds erg goed stukje met de titel “Nuttige wenken voor het gebruik van onze shirts”
Omdat het nog goed is, maar ook omdat het wel een belevingswereld weergeeft, zal ik het hier volledig overnemen.
Nuttige wenken voor het gebruik van onze shirts
(van de redactie)
Alweer geruime tijd is een twintigtal Meetleden in het bezit van een signaalkleurgroen 'de Meet'-wielershirt.
Niet alleen is deze kleur verkeersveilig, (God mag weten welke rampen ons daardoor reeds bespaard zijn gebleven) de meeste van onze coureurs weten dankzij dit kledingstuk zelfs na zware beproevingen aan hun doorgaans zo verlopen uiterlijk een frisse en jeugdige zwier te geven. Zoals gezegd: de meeste. Want, hoewel onze shirts worden gewassen geheel naar eigen inzichten van de dragers c.q. hun moeders, en dat op tal van plaatsen verspreid over dit land, mag dit toch niet als reden gezien worden voor de afwijkende verschijning van sommigen van ons. Er zijn namelijk mensen die geen gelegenheid voorbij laten gaan met hun gore fiets lek te rijden of hun ketting, voorzien van in jaren bijeengespaard smeer, er af te laten lopen. Tijdens de herstelwerkzaamheden verplaatst een gedeelte van dit vuil zich dan van de fiets via de handen van de berijder naar diens shirt, alwaar het tussen de reeds aanwezige smoezelige plekken een permanente verblijfplaats zal weten te vinden.
Een andere wijze om afbreuk te doen aan de positieve werking van het Meetshirt op het voorkomen van de coureur als geheel is natuurlijk het smakeloos combineren van dit shirt met blinkende, vliesdunne, aerodynamische, métalllique-zwarte (of zelfs -blauwe) broeken.
Een nog ernstiger mate van shirtvervuiling kan echter optreden via het gedrag van de drager in het openbaar. Bepaalde vormen van gedrag bezoedelen namelijk niet alleen naam en faam van de boosdoener in kwestie, maar ook van de club, vereniging, firma of instantie wiens naam hij met zich draagt. De uiteindelijke consequentie hiervan is, dat zelfs de monterst ogende fietsers, geheel buiten hun schuld, d.m.v. het aantrekken van hun Meetshirt een onfrisse indruk zouden achterlaten op een steeds breder wordend publiek. Deze gedachtegang volgend, leek het ons raadzaam enige richtlijnen uit te vaardigen voor een correct gebruik van ons shirt. Ook al vanwege het feit dat er binnenkort eenvoudige t-shirts met de opdruk “De Meet Tilburg” verkrijgbaar zullen zijn. Deze t-shirts lenen zie, bij uitstek voor het in de zomer frequenteren van druk bezochte horecabedrijven en als jullie dan onderstaand lijstje hebben uitgeknipt en in het ideale geval van buiten hebben geleerd, (anders moet je maar zorgen dat je het steeds bij je hebt) weet ik niet wat er zo gauw nog mis kan gaan. Succes!
Als ik een t-/wielershirt aan heb waar 'De Meet Tilburg, op staat, dan:
Sla ik geen schunnige taal uit of ik doe het heel zachtjes.
Maak ik geen obscene gebaren.
Houd ik mij zoveel als mogelijk aan de verkeersregels.
Zal ik niet ongegeneerd zitten boeren na het chinezen.
Scheld ik vreemde mensen niet uit, noch roep ik ze na.
Verniel ik niet andermans eigendommen.
Zal ik niet met bier gooien.
Drink ik niet veel meer dan goed voor mij is
Sla ik niemand in elkaar en lok dit ook niet uit.
Probeer ik sowieso niet meer om te vallen dan ik al doe.
Ken ik dit lijstje uit mijn hoofd.
Respecteer ik die andere tien geboden die ik ook uit mijn hoofd ken.
Afgezien van de humor valt aan dit stukje op dat er sprake is, en dit voor de eerste keer in het bestaan van “De Meet”, van een uniform shirt. Reed men eerst wat in het wilde weg gekleed rond, in 1982\1983 verschijnt een fraai shirt om de bekendheid en herkenbaarheid van de club te vergroten. Verder valt op te merken dat de acrylen wollig ogende fietsbroeken langzaam uit het straatbeeld verdwijnen en plaats maken voor de strakke lycrabroek in zwart en blauw. Daar mag ik met enige trots bij vermelden dat die blauwe broek de mijne was.
Verder valt uit dit tekstje op te maken dat de Tilburgse wielerstudent een “hij” was en na gedane zaken graag een pot bier dronk en dan de regels van het fatsoen wel eens uit het oog kon verliezen. Daarin zal hij echter niet verschild hebben van de overige studenten, toen en nu.
Wel een verschil is de komst van een eigen website: www.tswvdemeet.nl.
Afbeelding 1 bij artikel is afkomstig van deze website. De andere foto is in eigen bezit.