- Datering van de gebeurtenis: 1952
‘Eigenhorst' bood onderdak aan ongeveer 25 a 30 jongens; het waren echte weeskinderen of kinderen voor wie thuis onvoldoende opvoedmogelijkheden waren. Het internaat, oorspronkelijk een villa in particulier bezit, werd gerund door de Broeders (van O.L.V.) van Zeven Smarten en bood voldoende ruimte voor de inrichting van een refter, een recreatiezaaltje en wat slaapzalen.
Ben Murijn, die in dat weeshuis overigens ‘een niet slechte tijd' heeft doorgebracht, is er tot zijn 18e geweest. Overdag volgde hij een opleiding tot automonteur op de Ambachtsschool aan de Spoorlaan in Tilburg In het weeshuis hanteerden de Broeders van Zeven Smarten een strenge dagorde. Het leven verliep er gedisciplineerd, er waren regels en wetten maar een tuchtschool was het niet. Dat was wel het instituut in Harreveld in Overijssel want daar kwam je terecht als je je misdroeg op de ‘Eigenhorst'. Maar Ben Murijn was braaf.
Op ‘Eigenhorst' moesten de jongens 's morgens om 6 uur uit bed. Erg vroeg maar sommigen moesten al om half acht op hun werk zijn, terwijl anderen zoals Ben naar school gingen en dus wat meer tijd hadden. Er werd ontbeten om half zeven. Op het eind van de school-/werkdag keerde iedereen weer terug op het internaat en dan was het binnen blijven. De vrije tijd werd doorgebracht in de recreatieruimte met een potje kaarten, dammen, schaken of tafeltennis.
In het weekend mocht je op dansles en de broeders controleerden of je er ook echt naartoe ging en op tijd weer binnen was. Op zondag volgde men verplicht de heilige mis en het was toegestaan om 's avonds naar de bioscoop te gaan, naar de vroegste voorstelling weliswaar want om half tien was het bedtijd en mondje dicht.
In de vakanties kon je naar huis of naar familie. Was dit om redenen niet mogelijk, dan kon je (zeker het echte weeskind) deelnemen aan een achterblijverprogramma. Ben herinnert zich dat hij zo een keer met een groep naar Limburg is gefietst en daar in het dorp Voerendaal overnacht heeft bij een boer.
Ben heeft vlak voordat hij achttien werd het internaat verlaten. Hij ging als automonteur werken bij de Volkswagengarage aan de Korvelseweg en maakte in die branche (later bij Renault) carrière; hij werkte o.a. in een hogere functie in de werkplaats en deed ook receptiewerk.
Éigenhorst bestaat nog steeds maar niet meer als internaat. Als de villa nu in particuliere handen was, zou hij niet schromen aan te bellen met de vraag nog één keer de ruimten te mogen zien, waar hij een klein deel van zijn leven heeft doorgebracht.
Met dank aan Dhr. Murijn
afb. 1: Dhr. Murijn, gefotografeerd tijdens Open Monumentendag 2007. Foto: Jan Stads
afb. 2: Eigenhorst, Collectie Beeldonline Regionaal Archief Tilburg