- Datering van de gebeurtenis: 1971-1972
De professor en Van Gogh
De ontdekking dat Vincent van Gogh in zijn Tilburgse tijd (anderhalf jaar lang was hij Tilburger; van september 1866 - 19 maart 1868) in de kost was bij de familie Hannik op het adres Korvel 57, maakte prof.dr. H.F.J.M. van den Eerenbeemt, hoogleraar sociale, economische en politieke geschiedenis aan de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant, wereldkundig in het tijdschrift Brabantia: ‘Van Gogh in Tilburg’, nr. 6, jaargang 20, 1971.
Later dat jaar verscheen dit artikel als overdruk onder de titel ‘Vincent van Gogh als H.B.S.-leerling. 1866-1868: een onbekende episode in Tilburg’. De verkoop van deze brochure diende ter ondersteuning van het streven van het Comité Vincent van Gogh – Tilburg (een initiatief van professor Van den Eerenbeemt; later genoemd Comité Gedenkteken Vincent van Gogh) om via een bronzen plaquette de herinnering levend te houden aan de relatie van Tilburg met deze wereldberoemde kunstenaar.
Een jaar later verscheen eveneens in Brabantia (nr. 1, jaargang 21, 1972) het artikel ‘Constantijn Huysmans: tekenleraar van Vincent van Gogh’. Beide artikelen verschenen in Engelse vertaling in het Vincent-bulletin of the Rijksmuseum Vincent van Gogh, Amsterdam, respectievelijk nr.1, 1972 en nr. 2, 1973.
In 1972 publiceerde prof. Van den Eerenbeemt het boekje De onbekende Vincent van Gogh. Leren en tekenen in Tilburg, 1866-1868 gepubliceerd, met materiaal uit de twee in Brabantia verschenen artikelen, waarbij tevens meer illustraties, bij Uitgeverij N.V. Bergmans-MCH te Tilburg.
De genoemde plaquette, vervaardigd door Niel Steenbergen uit Oosterhout, werd op woensdag 10 mei 1972 onthuld. Hij bevindt zich op de gevel van het pand Sint Annaplein 18-19, waar eertijds het huis stond van de familie Hannik en waar de dertienjarige Vincent van Gogh in de kost ging.