- Datering van de foto: 2 november 2007
- Wie staan erop: Zusters van Liefde en helemaal achteraan links Mariëtte Wolbert (Industrieel ontwerper)
In november 2007 namen enkele Zusters van Liefde deel.
In dit deel persoonlijke informatie over enkele Zusters van Liefde. Elders op deze site staat persoonlijke informatie over enkele andere Zusters van Liefde die deelnamen aan het textielproject onder de titel 'Zusters van Liefde van O.L.V. Moeder van Barmhartigheid'.
Zuster Netty Daamen
Zuster Netty werd geboren in Tilburg en bleef daar wonen tot 1966. Zij zat op de Montessori kleuterschool, op de lagere school op de Oude Dijk en op de huishoudschool in de Kloosterstraat. In 1963 trad zij in bij de zusters. Na haar noviciaat ging zij tijdelijk naar Amsterdam, waar zij een opleiding tot gezinsverzorgster volgde. Vervolgens ging zij naar Haarlem en Roermond en sinds 1983 woont zij in Den Bosch; met tweeën woont zij in een gewoon huis. Via de zusters is er nog steeds een link met Tilburg. In 1984 werd zij gastvrouw in het klooster op de Oude Dijk; zij deed dit tot 6 jaar geleden. Momenteel doet zij nog 3 dagen in de week vrijwilligerswerk.
Zuster Netty is altijd bezig met iets. Zij maakt kleding, breit en borduurt en haar kamer staat mudjevol textiele producten. Voor het goede doel organiseert zij 2 x per jaar een rommelmarkt; dit heeft haar de bijnaam recyclingzuster opgeleverd.
Zuster Francis van Kempen
Zuster Francis is een geboren en getogen Tilburgse. In 1965 ging zij naar het 'buitenland', het verre Groningen; dit betekende voor zuster Francis echt een soort emigratie. Zij werkte er 3 jaar in het ziekenhuis van zusters. Na die periode werd zuster Francis gevraagd of zij naar Den Bosch wilde of naar Tilburg. Het werd Tilburg. Momenteel doet zuster Francis mantelzorg en is zij vrijwilligster bij de Stichting VLOT (Vluchtelingen Opvang Tilburg).
De enige relatie die zuster Francis heeft met textiel, is dat zij er 's nachts onder ligt! Zij heeft wel ooit wat gehandwerkt, maar niet veel. Zij heeft haar hele leven vooral veel jeugdwerk gedaan en werd later ook leidster.
Zuster Anny de Jong
Zuster Anny is geboren (op het Goirke) en getogen in Tilburg; haar meeste familie woont hier nog. Op haar 21e trad zij in bij de zusters. Werken met textiel was haar vak; zij behaalde de akten K en U en was coupeuse. Het is zodoende ook niet vreemd dat zuster Anny graag in het Textielmuseum komt.
Vanwege haar verminderd gezichtsvermogen kan zuster Anny niet meer handwerken; zij heeft dit vroeger wel veel gedaan.
Zuster Anny heeft allerlei foto's meegebracht en heeft zelf een tekening gemaakt van een combinatie van een raam, tegels en de klokkenstoel van het klooster op de Oude Dijk.
Zuster Hedwig Wijffelaars
Zuster Hedwig werd geboren in Aalst bij Eindhoven. In 1955 ging zij in de verpleging en in 1957 trad zij in bij de zusters. Zij volgde in Amsterdam de opleiding tot ziekenverzorgster en ging daarna weer terug naar Tilburg; zij woont hier vanaf 1964. Zij is ook nog een tijd in de verpleging geweest in Helmond, waar ook Zusters van Liefde waren.
Momenteel doet zij vrijwilligerswerk als telefoniste/receptioniste.
Zuster Heleni van Moorsel
Zuster Heleni is geboren in Budel en heeft daar ook een groot aantal jaren gewoond. Zij trad op 28 oktober 1962 in bij de zusters. Ook zij volgde in Amsterdam de opleiding tot ziekenverzorgster en woonde en werkte als ziekenverzorgster korte tijd in Terneuzen en Sluis. Daarna werkte zij als gezinshulp en maatschappelijk werkster om vervolgens een eigen praktijk in alternatieve geneeswijzen te runnen.
Inmiddels woont zuster Heleni alweer 23 jaar met tweeën in Udenhout.
Zuster Heleni heeft meer met bloemen dan met textiel, maar zij houdt wel van mooie (textiele) voorwerpen. Ook vroeger stond zij al bekend om haar goede smaak en werd zij een ijdeltuit genoemd.
Zuster Heleni is blij dat zij dit leven heeft mogen leven en nog. Vroeger durfde zij tegen niemand te zeggen dat zij naar het klooster ging.
Zuster Celine Welten
Zuster Celine werd geboren in Asten. Volgend jaar zal zij, samen met zuster Franciënne Kluskens, 50 jaar bij de congregatie zijn. Zij traden met 25 vrouwen in. Hiervan bleven er 12 over en van deze 12 zijn er inmiddels 2 overleden. Het was een erg hectische tijd.
Van het noviciaat ging zuster Celine naar Den Haag. Zij zou de verpleging in gaan. In die tijd kwam echter de gezinshulp als nieuw liefdewerk op en zodoende ging zuster Celine werken als gezinshulp, onder andere in Leeuwarden. Uiteindelijk heeft zuster Celine 35 jaar in Puttershoek gewerkt, waar zij met een groep van 6 het pastoraal werk opbouwden. Er waren hier namelijk Brabantse arbeiders, maar geen parochie. Vervolgens volgde zuster Celine een opleiding tot maatschappelijk werkster en werkte zij jarenlang in Dordrecht bij een katholieke stichting. Bij een andere stichting werden de zusters niet aangenomen, omdat zij katholiek waren. Een medezuster was bejaardenverzorgster, maar zij mocht niet in het bejaardenhuis werken, omdat zij katholiek was. In Dordrecht waren veel zwaar gereformeerden.
Aanvankelijk werkten de meeste Zusters van Liefde voornamelijk in het onderwijs, de verpleging en de ziekenzorg. In de jaren '60 van de vorige eeuw gingen steeds meer zusters werken in de gezinszorg, het maatschappelijk werk en parochiewerk. De zusters gingen toen ook in kleinere groepen wonen in de wijken en het was ook in die tijd dat zij steeds vaker in burger gekleed gingen. Voor sommige zusters was de overgang naar een andere woonvorm en naar andere kleding te groot en, omdat er ook binnen de kerk het een en ander veranderde, maakten velen de keuze uit te treden.
Zuster Celine kwam bij de zusters, omdat zij op een gemengde school zat, iets wat heel bijzonder was voor die tijd (1957). De Zusters van Liefde uit Tilburg zaten toen in huizen in Asten. Eigenlijk wilde zuster Celine naar een missiecongregatie, maar haar ouders wilden dit niet; zuster Celine was de oudste thuis.
Het textiele voorwerp dat zuster Celine mee heeft gebracht is een geborduurd tafellaken met 6 servetten. Zij maakte dit destijds in Den Haag ter gelegenheid van het zilveren huwelijksfeest van haar ouders. Na het overlijden van haar ouders kreeg zuster Celine het tafellaken en de servetten weer terug. Op textielgebied heeft zuster Celine verder eigenlijk niet veel gedaan.
Foto: Stads Foto & Ontwerp - Jan Stads