TILBURG PLUS DONDERDAG 16 AUGUSTUS ( Column van Ed schilders)

 

TILBURG PLUS DONDERDAG 16 AUGUSTUS ( Column van Ed schilders)

Familie

Ed Schilders

Gelieve op te merken dat ik geen familie ben van pastoor Harm Schilder. Ik zeg het maar even, ook namens mijn broer, omdat meneer pastoor afgelopen maandag weer met een foto op de voorpagina van deze krant stond, en hij in het onderschrift abusievelijk werd aangeduid met een S aan zijn eind. En dat was de eerste keer niet. Ik heb al vragen gekregen in de trant van ‘is dat soms familie van u?’, en: ‘dat is toch niet uw broer?’ Nee, het is niet me broer, maar met veel en vilein genoegen beantwoord ik ze toch met ‘ja’. Ik lieg dan hoe onze Harm tot zijn achttiende eigenlijk het buitenbeentje van ons gezin en zelfs de hele familie was. Dat hij meer vloeken kende dan er in het grote woordenboek van Van Sterkenburg staan. Hoe hij iedereen tijdens happy hours in coma zoop. De kat wel eens een rotschop verkocht. Brommers opvoeren. Wildplassen. Dat werk. En dat ondanks die zondige levenswandel toch iedereen van hem hield. Maar dat hij toen -- en dat nog steeds niemand in de familie precies weet hoe het gekomen is -- dat hij toen bijna van de ene op de andere dag veranderde. Harm ging bidden zoals hij ooit vloekte. Hij verruilde de breezers tegen wijwater on the rocks. Het hele gezin terroriseerde hij door zijn wekker om kwart over zeven te laten aflopen voor het ochtendgebed, ondanks de ultimata van mijzelf en mijn broer dat we hem de volgende keer in elkaar zouden slaan. Om deze parabel af te maken, vertel ik dan wat Harm tegen tante Sjaan zei, die zeer moeilijk ter been was wegens leewater in beide knieën. Hij zei: ‘Neemt uw bed op en wandel.’ Ik zal het nooit vergeten. Tante Sjaan helemaal overstuur. Sindsdien willen we eigenlijk, als familie zijnde, niks meer met Harm te maken hebben.

 

Maar goed. Tilburg zat gisterochtend dus te wachten op het moment waarop de te luidruchtige klok van Harm zijn kerk aan de Bredaseweg niet zou luiden, want vanaf gisteren zou dat 5.000 euro per overtreding gaan kosten. Harm zelf bleek een last minute retraite te hebben geboekt en bevindt zich op veilige afstand van het rumoer in een klooster. Alleen bereikbaar voor God. Een riskant plannetje waarbij het lawaai van de klok gedempt zou worden door een lederen of jutensok, werd door kapelaan Jansen afgeblazen met de woorden: ‘Die verantwoordelijkheid ga ik niet dragen.’ En hij voegde eraan toe: ‘Pastoor Schilder moet zelf besluiten wat hij gaat doen als hij terug is.’ Dus luidde de klok gisterenmorgen wél. 5.000 euro boete. Het is maar hoe je je geld wilt besteden. En als ze hedenochtend weer geluid heeft, heeft de gemeente Tilburg al 10.000 euro verdiend. Dat wordt, beminde gelovigen, hoe dan ook overmorgen extra met de collecteschaal rondgaan, lijkt me.

 

In gedachten gaf ik Jansen groot gelijk. Maar onze Harm kennende… Die komt volgende week door God gebruind terug van zijn vakantiecursus Roepen in de woestijn voor gevorderden, en zegt dan ijskoud tegen Jansen: ‘Neemt uw sokken op en wandel.’

 

En weer zal de familie wat kleiner zijn.