Theo Knegtel en zijn Ford-garage

Theo Knegtel en zijn Ford-garage  -

Aansluitend op mijn eerdere verhalen over ondernemende leden van de familie Knegtel in Tilburg wil ik het deze keer hebben over Theo Knegtel. Theo werd geboren in 1893 en overleed in 1974. Zijn ouderlijk huis was gelegen aan de zuidzijde van de Heuvel, daar waar voorheen de entree van het winkelcentrum ‘de Heuvelpoort’ was, thans parkeergarage. 

Maar nog veel eerder, ruim honderd jaar geleden (in 1915), liet Theo zijn ouderlijk huis slopen om daar zijn garage te kunnen bouwen. Zijn vader en grootvader exploiteerden daar voorheen een bakkerij, waarover ik al eerder eens schreef, maar die activiteiten waren inmiddels beëindigd. 

In 1921 werd Theo aangesteld als officieel Ford-dealer, een van de eerste in Nederland. Hij moest minimaal zes Fordjes per jaar verkopen maar al een jaar later stond de teller van het aantal verkochte T-Fordjes op honderd! 

Aan de hand van een aantal foto’s van het Regionaal Archief (zie hiernaast) is de onstuimige groei van zijn garage in de jaren daarna te zien. In 1954 droeg hij het bedrijf over aan zijn zoons Fons en Jan; later meer.

 

Louis Sparidans

 

Media