Ieniemienie

Café Extase

De muur staat vol cartoons. Bert en Ernie uit Sesamstraat vormen het middelpunt. Toch is café Extase geen plek voor kinderfeestjes. De opblaasflessen van Flügel en Schrobbelèr liggen gebroederlijk naast elkaar op de grond. “Hang jij die even aan het plafond?” Pien instrueert een collega op deze woensdag voor carnaval. De schaars verlichte feestgrot aan de Heuvel moet morgenavond polonaiseproof zijn. Zelfs een blind paard in de gang is dan welkom.

Ooit was Extase de residentie van De Steunzolen, een van de oudste carnavalsverenigingen van de stad. Eenmaal in de kroeg konden ze los, want Vastenavond vieren deed je in Tilburg vroeger met de luiken dicht. Wulps buitencarnaval was verboden in dit katholieke bolwerk.

Na de oorlog sijpelde langzaam maar zeker licht door de kieren. Eerst werden een paar kinderoptochten bínnen de wijk toegestaan. De jeugd had ook toen al de toekomst. Onzedelijk zou het zo vast niet worden dacht de geestelijkheid. Na deze ieniemienie handreiking volgde in 1960 een stedelijke kinderoptocht.

Daarmee bleek het hellend vlak naar een volwassen opstoet definitief betreden. De Kruikenstadsite meldt dat De Steunzolen in 1962 de eerste – nog illegale - optocht organiseerden. In het VPRO-programma Andere Tijden gaat deze eer naar de Bierpompen die in 1963 het burgerlijke en kerkelijke gezag uitdaagden. Eerder dan de provo’s van boven de sloot kwam hier de gewone man in opstand tegen de elite. “Wij waren eenvoudige jongens uit de bouw”, vertelt pomper Piet trots.

 

De opblaasflessen hangen op veilige hoogte. “Ik heb geen idee waarom Bert en Ernie op de muur staan” zegt Pien, “waarschijnlijk omdat ze makkelijk na te tekenen zijn?”. Wie weet lieten de Steunzolen deze grottekening achter. Als dankbare herinnering aan de kinderopstoetjes waarmee het buitencarnaval begon.

 

Deze kroniek verscheen op 28 februari 2017 in het Brabants Dagblad

Media