Koestraat, rond de Besterdse kerk, 100 jaar geleden.

tekst ansichtk koestr 1910

 

Vandaag precies 100 jaar geleden werd John F. Kennedy geboren.

 

Vandaag precies 100 jaar geleden stuurde ene C. Verwer een kaartje naar zijn vrienden “van Weezenbeek” in Kaatsheuvel. Hij zal van de geboorte van Kennedy zeker niets geweten hebben. Verwer was als militair, tijdens de mobilisatie, gestationeerd in Tilburg. Vanwaar hij kwam meldde hij niet op zijn ansichtkaart. Uit zijn melding bleek wel dat hij vandaag erg moe was, misschien van een lange reis.

 

 

 

Bij het zien van de foto op deze kaart moet ik, als Oud-Tilburger, meteen denken aan de Koestraat uit mijn jeugd. Bij mijn bezoek aan Tilburg, enige tijd geleden, zag ik dat de omgeving totaal is veranderd. De foto op de ansichtkaart is genomen vlak voor de Besterdse kerk. De kerk waarin mijn vrouw en ik zijn getrouwd. De kerk is afgebroken. De foto laat de Koestraat zien in de richting van de molen op het Rosmolenplein rond het jaar 1910. Op de hoek, hoe kun je deze naam bedenken, café Kerkzicht.

 

 

 

Bij het zien van deze foto komt de sfeer rond de kermisdagen even terug. Van de kermis op het Besterdplein, met zijn vliegtuigjes en botsauto’s, liep ik als kleine jongen door de Nicolaas Pieckstraat (met kapper Van den Broek) langs de Besterdse kerk naar de Koestraat. Aan het eind van de N. Pieckstraat, tegen de kerk, stond een poppenkast. Het was toen, net als vandaag, tropisch warm. Bomen verspreidden een heerlijke geur, zoals in de Besterdstraat bijvoorbeeld. Door de Koestraat liep je naar een nog grotere kermis; die van ‘Den Heuvel’. Met nog meer, soms gedurfdere, attracties. Heerlijk die Kermis van toen. Als je tijd had ging je al kijken naar het opbouwen; je kreeg een vrijkaartje als je, op een of andere manier, had meegeholpen.

 

 

 

Militair Verwer, van de ansichtkaart, moet later dat jaar zeker de kermis hebben leren kennen.

 

Later is hij beter op zijn gemak. Zijn vermoeidheid van deze dag moet , in actieve dienst, er zeker wel zijn uitgedrild. Op 29 mei 1917 schrijft hij:

 

 

 

Beste Vrienden van Weezenbeek

 

Bij deze laat ik u weten als dat ik gisteren goed ben aangekomen in Tilburg maar wij liggen hier met een hele sectie op een kamer. In wat voor straat weet ik nog niet want ik ben nog niets op mijn gemak ik kon gisteravond niet meer schrijven want ik was veel te moei. Ik ben nog niet verder geweest als aan het bureau. Later zal ik U wel meer meedelen als ik wat beter op mijn gemak ben. Verders de beste groeten van mij C. Verwer.

 

Media