Vierwindenlaan en 'Clockwork Orange'

De ‘Tunnel’ van Herman Makkink uit 1987 aan de Vierwindenlaan.

 

Er zullen meer mensen ooit gedacht hebben bij bijgaande ’tunnel’ van Herman Makkink uit 1987 aan de Vierwindenlaan: ‘waarom wordt het restant van deze bouwafval niet opgeruimd’. Of meer positief ingesteld ‘als dat een ruïne moet voorstellen, van welk bouwwerk dan’

Veel kunstenaars zijn door één werk algemeen bekend. Denk aan de Nachtwacht, of Guernica of ‘Le Penseur’. Zo heeft de maker van onze ruïne zijn faam te danken aan zijn  ‘Rocking Machine’ uit 1969.
Deze uit Groningen afkomstige beeldhouwer Herman Makkink (1937-2013) woonde en werkte in de zestiger jaren in Londen. Bij een bezoek van Stanley Kubrick aan zijn studio zag Kubrick mogelijkheden om Makkinks ‘Rocking Machine’ te gebruiken voor zijn futuristische film ‘Clockwork Orange’. Dit heen-en-weer bewegende beeld toonde aan één kant een mannelijk geslachtsdeel met aan de andere kant een vrouwelijk achterwerk. Dit soort Pop Art was in. Het was niet de bedoeling van Kubrick met ‘Clockwork Orange’ om zich tegen de bestaande maatschappij af te zetten maar wel om te shockeren, zoals al eerder met een film  Lolita.
Shockeren is ook in 1971 gelukt gezien de publiciteit die Kubrick en Makkink toen kregen.
Misschien dat u nu in de Vierwindenlaan aan Herman Makkink en zijn Rocking Machine wordt herinnerd.

 Met dank aan L.P.,Tilburg

 

Afbeeldingen afkomstig van:
http://hermanmakkink.eu/ps_2.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Makkink

https://en.wikipedia.org/wiki/A_Clockwork_Orange_(film)

 

 

 

 

Media