Gepubliceerd 17-09-2016 21:09 Market Garden

Vandaag (17-09-2016) is het 72 jaar geleden dat ik als 6-jarige op het platdak boven onze keuken urenlang stond te kijken naar duizenden vliegtuigen die overvlogen richting Grave, Nijmegen en Arnhem. 

Het was in 1944, nog tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Ik woonde destijds  in Tilburg aan de Minister van Sonstraat, vlakbij het Theresiaplein. 

Het was een buitengewoon zonnige zondagmiddag en, ofschoon Tilburg nog niet was bevrijd, ontstond toch al bij iedereen het blije gevoel dat het nu niet meer zo lang zou duren dat de Duitsers zouden worden verdreven. 

De vliegtuigen, vol met Amerikaanse, Canadese en Britse parachutisten alsmede bijbehorend materieel, maakten deel uit van de operatie ‘Market Garden’. De grootste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis. In totaal namen er ruim 13.000 (!) vliegtuigen aan deel.

De plaats waar ik tegenwoordig woon, Grave (aan de Maas), werd op die dag bevrijd. Vandaag werd dat, zoals bijna elk jaar, weer herdacht. 

Opnieuw stond ik vanmiddag in onze achtertuin, maar nu met mijn vrouw en onze kinderen en kleinkinderen te kijken naar vliegtuigen, oorspronkelijke Dakota’s uit die tijd, die tientallen parachutisten dropten in het weiland achter ons huis.

Dezelfde plek waar 72 jaar geleden eveneens de mannen landden die Grave op die dag bevrijdden. 

Ik maakte er bijgesloten foto's van. Maar mijn gedachten dwaalden vooral af naar die zondag in Tilburg op 17 september 1944. Alsof het vandaag opnieuw gebeurde …..

 

Louis Sparidans

 

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Market Garden Theresia Tweede Wereldoorlog WO II

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • parachutisten boven ons huis (17-09-2016)  © Louis Sparidans

  • parachutisten boven ons huis (17-09-2016)  © Louis Sparidans

Gerelateerde verhalen