Jeruzalem: feestelijk in optocht

Kindercarnaval in Jeruzalem

Lenie Reijnen vertelt

Tegenwoordig zie je Jeruzalem regelmatig oranje kleuren. Dan is er weer een of ander voetbalkampioenschap. Maar vele jaren lang was oranje de kleur van Koninginnedag. Dan trokken de kinderen door de buurt met hun oranje versierde fietsjes. Er waren spelletjes, koekhappen, zaklopen en andere activiteiten en vooral veel gezelligheid. Dat organiseerden we als buurtbewoners helemaal zelf. Wij hadden zelf een eigen bok. Die stond altijd de grazen op het talud van de Meierijbaan. Op Koninginnedag trok hij de oranje versierde bokkenwagen met kinderen door de buurt.

Een ander groot feest was het carnaval. Kort voordat wij hier kwamen wonen beleefde Jeruzalem een grote carnavalstocht voor de kinderen. Dat was in 1957 en het was de eerste carnavalsoptocht van Tilburg. In de jaren daarna werd het opnieuw georganiseerd. De optocht vertrok vanaf Café Jeruzalem, nu het buurthuis. Het was een mooie, feestelijke optocht vanuit Jeruzalem naar het centrum van Tilburg en weer terug naar ons buurtcafé.

De laatste jaren word er ook regelmatig een buurtfeest in Jeruzalem georganiseerd, met name in de Veluwestraat. Zulke feesten verbroederen. Zo blijft Jeruzalem toch nog een beetje het dorp van vroeger.

Lenie Reijnen kwam in 1959 op 28-jarige leeftijd naar Jeruzalem en heeft op een korte onderbreking tijdens de renovatie na altijd in de Westlandstraat gewoond.

Media