Riet Vorselaars – Merkx van Vorselaars BV

Bottelarij Vorselaars BV Julianapark

De Tilburgse middenstand van vroeger: Riet Vorselaars – Merkx van Vorselaars BV
 

Tekst: Myriam Krol

Fotografie: familie Vorselaars

Met weemoed denken velen terug aan de oude tijd van de middenstand in Tilburg. Toen je de bakker, de slager en de drogist nog bij naam kende. De winkels in de stad droegen de namen van de eigenaren. Veel van die oud-ondernemers van toen wonen nu in Het Laar, dat wel eens ‘Het Huis van de middenstand’ genoemd wordt. Het Laar brengt deze oud-ondernemers voor het voetlicht. 

Dit keer spreken we Riet Vorselaars - Merkx. Ze volgt de zaak nog elke dag, niemand hoeft haar iets wijs te maken! Riet Vorselaars- Merkx (98) maakte samen met haar man Kees Vorselaars het Tilburgse Vorselaars Vruchtensappen en Frisdranken B.V. groot. Riet woont al 11 jaar in Het Laar. “Heel fijn, daar kun je doen en laten wat je wilt.”

Kees Vorselaars schreef zich op 1 april 1940 in bij de KvK als groothandelaar in bier, limonades en gedistilleerd. Hij was toen 23 jaar, vertelt Riet. “Zijn ouders hadden een ijsfabriek, gingen langs de deur met ijsstaven, voor in de ijskasten. Dat handelen had hij van hen. Hij verkocht aan winkels en cafés. Toen we aan het Julianapark gingen wonen, namen we fabrieken over  en konden we in de achtertuin uitbreiden. We hadden daar ook een slijterij. We gingen onze eigen sappen, limonades en siropen produceren. De vruchten kwamen in grote tonnen binnen als pulp. En dan ging het in ketels met water erbij, tot de juiste verhouding. We kochten nieuwe flessen in van de glasfabriek en leverden de klanten grote gevulde kratten. Dat was het echte handwerk. De doppen wasten we uit met borstels. Maar mijn man was handig, hij vond van alles uit om het productieproces te verbeteren.” 

Riet bekwaamde zich in het boekhouden. Samen lieten ze hun imperium groeien. Aan het Julianapark voerden ze verschillende moderniseringen door, zoals een eigen pasteurisatiemachine en bottelarij.  Ze verkochten frisdrank en sappen van hun eigen merk Corvo. De naam Corvo komt van Cornelis Vorselaars. Het merk bestaat nu nog steeds en wordt vooral aan de horecagroothandels geleverd. Hun bottelarij was in trek, ze bottelden ook voor andere producenten.  “We werkten altijd heel zuiver en nauwgezet. Daar was mijn man al vroeg kien op. 

Vier van hun zonen werkten zich inmiddels in de zaak in. Toen haar man Kees in 1987 plots overleed, namen de jongens de zaak over. Allemaal bekwaamden ze zich in een eigen richting: management, logistiek, machinebouw en in- en verkoop. De fabriek aan het Julianapark werd te klein en het terrein kreeg een andere bestemming. De familie kocht het oude pand van Massive aan de Ledeboerstraat op industrieterrein Kraaiven. Vorselaars BV is nu een groot bedrijf van maar liefst 12.000 m2. 

“Vorig jaar bestonden we 75 jaar, op 1 april. Van de derde generatie werken ook al enkele kleinkinderen in de zaak. Een groot verdriet was het toen mijn man overleed, en een paar jaren later een van mijn zoons, nog op heel jonge leeftijd”, vertelt Riet. Ze weet wat het succesrecept voor een sterk familiebedrijf is.  “Met een eigen zaak is het werken, werken en nog eens werken.”

 

 

 

 

 

Media