Gepubliceerd 14-04-2016 15:46 Aandacht

Tien kilometer per uur harder op de A58. Wie wil jakkert tegenwoordig zelfs met 130 de zesde stad van het land voorbij. Je mist dan waarschijnlijk wél de cityslogan op een hoge reclamepaal bij afrit 11. ‘Tilburg. Je bent er’. Een mindfulle wens van het stadsbestuur. Een Zweedse meubelgigant filosofeert daaronder optimistisch verder. ‘Aandacht maakt alles mooier’. Ruim 20 ondernemers op Tradepark58 leven al volgens dit principe. Afslag 8300 – 8600, nog net voor Goirle. Geen lompe loodsen, maar zorgvuldig ontworpen doorzonkantoren in het groen. Het thuiswerkgevoel op een industrieterrein.

Aan de noordzijde van ‘T58’ zijn nog veel lege kavels. Een woest en ledig gebied. Kamperende vrachtwagenchauffeurs uit verre landen verstoren de idylle. Verbodsborden en slagbomen hielden hen niet tegen. Kwestie van tijd: de crisis is immers voorbij. Ooit houden ook hier ondernemers ogen in het zeil. Aandacht maakt alles veiliger.

De zuidkant is al wel zoals de gemeente het graag ziet. Vol vernieuwende ondernemers. Op 8555 huist Kristels Fashion. Daar woonwerken founding mother Marie-Christie, dochter Kristel en sinds kort ook nichtje Lotte. Bijna 20 jaar geleden startte moeder vanuit een garage aan de Oerlesestraat haar zaak in bedrijfskleding. Voor mensen die níet thuis kunnen werken. Obers, verpleegsters, beveiligers.  Van fluorescerende ambulancejas tot damesblazertje met luxe mouwsplitjes.

Als een van de eersten stak het familiebedrijf in 2008 de A58 over naar dit park. Ver weg van de Heuvel, toch met veel genen verbonden aan de textielstad. Opa Walter stond achter het weefgetouw, oma Joke had een stoffenwinkel. Kwestie van paplepel.  Nu leveren ze met 12 medewerkers innovatieve Fair Wear Fashion door heel Nederland en België. En Frankrijk lonkt. Maar ook direct om de hoek doen ze goede zaken. Van het St. Elisabethziekenhuis tot de Beekse Bergen. Simultaan trots stralen de drie dames als voetbalclub Willem II ter sprake komt. “We zijn al jaren sponsor, ze dragen onze kostuums”. Marie-Christie vult bescheiden aan. “Dat doen we samen met Tricorp, hoor”. Hun best lopende product? Kristel kopt de bal adequaat binnen. “Service!”.

Lotte herinnert zich de bomvolle garage bij tante Marie-Christie. “Op een gegeven moment stond ook het hele huis vol dozen”. Zelf probeerde ze eerst kapster te worden. Het bloed kroop terug naar waar het écht wilde gaan. Mode en familie. “Op pad met m’n tante, bedrijven bezoeken, dat doe ik het liefst”. Regelmatig showt zij dan kledingstukken. Dat zijn tegenwoordig geen plompe uniformen meer. “Een groot verschil met 20 jaar terug. Alles is meer getailleerd, het zit beter”, meldt Kristel. Werkkleding om je in thuis te voelen.

Het park zelf is een oase van rust. De omtrek van de surfplas voor de deur berekend op een meditatieve lunchwandeling. Lotte mist de hectiek van de stad niet. “Pas zat hier ’s ochtends een kleine kikker op de stoep. Prachtig beestje. Heb ik voorzichtig opgepakt en teruggebracht naar het water”. Aandacht. Service van de zaak. De meubelgigant zou trots op haar zijn. Tante en nicht zijn het al.

 

Deze kroniek verscheen op 1 september 2015 in het Brabants Dagblad

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: A58 industrie Tilburgse Kroniek Tradepark58

  •   Stadschroniqueur Berny van de Donk
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Gerelateerde verhalen