Weg met plastic tasjes ..... ?

Papierschaarste (1) -  tijdens WO II  -

Sinds 1 januari 2016 is de regeling van kracht dat bij boodschappen geen plastic tasjes meer gratis mogen worden verstrekt. Het doel is om zwerfvuil op straat tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen. Twee milieuaspecten.  

Gratis plastic tasjes werden immers tot dusver massaal weggegooid en vormen daardoor een berg afval die bovendien uiteindelijk veelal in zee resp. in de oceanen terecht komt en daarbij leidt tot een enorme ‘plastic-soep’. Daar breekt het (langzaam) af in miljarden en miljarden minuscuul kleine deeltjes die vervolgens door vissen worden opgegeten en op die manier in onze voedselketen terecht komen resp. onze gezondheid bedreigen.  

Het doel heiligt het middel dus ruimschoots. Voorts bevordert het tegelijkertijd hergebruik van eerdere tasjes. Maar nog beter: neem steeds zelf een eigen stevige tas mee.  

Dat doet me denken aan de jaren tijdens WO II.  In advertenties (ook in Tilburgse kranten) riep de overheid op om winkeliers (vooral kruideniers) te laten besparen op papier. Er was schaarste aan de grondstoffen voor papier.  

Trouwens, ook een jamfabrikant riep op om lege potjes weer terug te brengen naar de winkelier. Eigenlijk meer een vorm van hergebruik; ook een milieuaspect.  

Zie bijgaande advertenties.  

 

Louis Sparidans    

 

Media