Gepubliceerd 01-01-2016 10:52 Misdienaar en miswijn

Gisteren ontving ik bij gelegenheid van het nieuwe jaar van een oude bekende van me een fles wijn cadeau. Niks bijzonders, dacht ik, totdat hij erbij zei ‘gij bent vroeger toch ook misdienaar geweest, dus ge zult deze wijn wel kennen en weten te waarderen’.  

Ik keek daarop eens goed naar het etiket : ‘Miswijn – Vin de Messe’, dat was lang geleden dat ik die voor het laatst had gezien. Een liquoreux van 16%.  Toemaar!  

Jawel, zo’n zoete wijn én met zo’n hoog alcoholpercentage, dat ‘zei’ me wel iets, ofschoon ik die bij mijn weten slechts één keer heb geproefd. Ik zal een jaar of tien/elf zijn geweest, tweede helft jaren veertig, en inderdaad, ik was toen misdienaar ‘op Theresia’, want wij woonden daar.  

Al heel vaak had ik in de jaren daarvoor een priester aan het altaar, voorafgaand aan de eucharistieviering, met ampullen ‘geholpen’ om in zijn kelk wijn te schenken om naderhand (letterlijk) water bij de wijn te doen dat hij dan vervolgens tijdens de mis in ‘bloed’ zou doen veranderen. Maar altijd wel onder de toevoeging:  ‘maar een heel klein bietje water, hoor’. Sommigen gebruikten in plaats daarvan zelfs een borrellepeltje voor het water.  

Op zo’n dag vertelde een ietwat oudere misdienaar me, een echte durfal, dat hij na afloop van de mis wel eens een slokje van de miswijn nam, als de koster tenminste al weg was. ‘Heerlijk’ zei hij, ‘moet je ook eens proberen!’  

Een paar dagen later: zo gezegd, zo gedaan. Maar ik was niet gehaaid genoeg. De koster was weliswaar weg, maar de pastoor was nog in de kerk en had het deurtje van het wijnkastje in de sacristie open horen gaan.

Hij stoof naar binnen onder de uitroep:  ‘da zulde moete biechten, menneke’!  

Het was tevens de laatste keer dat ik misdienaar was.  

 

Louis Sparidans    

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: biecht Jaren veertig misdienaar nieuwjaar Theresia wijn

  •   Louis Sparidans
  •   1    0    0 

Reacties

Frans de Croon schreef op 01-01-2016 21:37
Ja Louis,

Je verhaal brengt mij terug naar mijn tijd als misdienaar. Heel herkenbaar! Niet dat wij veel miswijn dronken. Maar wij 'solliciteerden' wel bij de koster naar het meehelpen ophalen van de ampullen op het altaar na de mis; de kans op een volle met miswijn was groot. Bij een bepaalde kapelaan, natuurlijk. Ik denk dat de meeste misdienaars de zoete miswijn wel lekker vonden..... en wij dachten zeker niet dachten aan de heilige transsubstantiatie (wat een woord hè) van wijn in bloed........


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • lekker zoet

  • in dit geval Wim van Vught, geboren 24 juni 1947; misdienaar parochie 't Goirke  (bron RAT - collectie van Bers)

Gerelateerde verhalen