Gepubliceerd 25-02-2016 10:04 Een mooi Tilburgs boekske

Nog niet zo lang geleden kreeg ik een aardig boekske cadeau. “Hier, da’s iets voor jou” zei ze. Ik kende het nog niet en ondanks dat ze zei dat ze het ‘bij de kringloop’ had gekocht, zag het er nog hagelnieuw uit. Een datum ontbreekt, maar blijkens verscheidene verhalen is het toch redelijk recent. De titel luidt:  Eenvoudige woorden, simpele gebaren – 100 Tilburgers over liefde van alle dagen. Uitgeverij Wereldpodium; uitgebracht onder redactie van Halima Özen, Theo van de Kerkhof en Ralf Bodelier. Formaat: vierkant 16x16 cm. 

Ja, die naam van de uitgeverij ken ik wel. Een onderdeel van ‘Wereldpodium’, een grandioos initiatief, in 2007 in Tilburg van start gegaan, met aandacht voor allerlei internationale ontwikkelingen. Het organiseert daartoe regelmatig podia in Tilburg met discussies, lezingen en columns over mondiale thema’s. Als ik niet zover weg woonde zou ik er vaker bij aanwezig (willen) zijn.  

Het blijkt een reuze interessant boekske te zijn met een honderdtal korte verhalen van een 10-jarige scholiere tot aan een 81-jarige pastoraal medewerkende en ‘van alles daar tussenin’ zoals huismoeders, studenten, docenten, schrijvers, kunstenaars, journalisten, juristen, maatschappelijk werkenden, mantelzorgers, ICT-medewerkers, managers, fraters en zusters, een politicus, dichters, consulenten op allerlei terrein, een kapucijn en een norbertijn, gepensioneerden en talrijke vrijwilligers op velerlei gebied.  

Met een periode van bezinking tussendoor heb ik het op twee verschillende tijdstippen gelezen en sommige verhalen wel twee keer. In het ‘Nawoord’ geeft Ralf Bodelier goed de grote lijn weer: oog hebben voor elkaar, mensen in alle opzichten mee laten tellen, een hartelijk gebaar, een knipoog, een groet, een helpende hand, een boodschap voor een ander doen, een zieke bezoeken, een praatje maken, een glimlach, een excuus aanbieden enzovoorts.  

Allemaal Tilburgers. En om met de titel van het laatste verhaal te besluiten: het komt wel goed met Tilburg.  

Een project van ‘de Nwe Liefde Tilburg’ met (financiële) steun van o.m. de Congregaties van de Fraters en Zusters van Tilburg, Abdij Koningshoeven, Stichting Jacques de Leeuw en Kerk en Wereld.  

 

Louis Sparidans  

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: boeken Wereldpodium

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Media

  • boek

Gerelateerde verhalen