Tilburg en het Pieterpad

Het Pieterpad  -

Wie kent er niet het bekendste langeafstandwandelpad van Nederland, het Pieterpad, lopend van Pieterburen in Noord-Groningen tot de Pietersberg in Maastricht?  Maar slechts weinigen weten dat een Tilburgse de bedenkster ervan is.  

Het was mevrouw Toos Goorhuis-Tjalsma die in 1978 samen met haar beste vriendin Bertje Jens, vanuit Groningen (Bertie’s woonplaats) naar Tilburg wandelde. Toen ontstond het idee voor het Pieterpad.  

Toos werd vorig jaar (2015) precies honderd  jaar geleden in Leiden geboren en trouwde in 1943 met Jan Goorhuis. Hij was predikant en toen na de Tweede Wereldoorlog haar man in Tilburg werd benoemd, reisde zij met hem mee. Zij kregen samen zes kinderen en zij overleed uiteindelijk in Tilburg op 5 januari 2004.  

Samen met Bertje maakte Toos veel wandelingen. Tijdens een avontuurlijke voettocht door het Zwarte Woud bedachten ze hoe vreemd het was dat je voor een serieuze trektocht altijd naar het buitenland moest. Toos Goorhuis stelde daarom voor om zelf een wandelroute door Nederland te bedenken.  

Om een route van enige lengte te krijgen, moest die helemaal van noord naar zuid lopen, en zoveel mogelijk door de landelijke strook van Oost-Nederland. Doel was om de noordelijkste en de zuidelijkste provinciehoofdstad met elkaar te verbinden, waarbij de wandeling zoveel mogelijk over onverharde wegen moest gaan.  

Zodra zij een traject van dertig kilometer had uitgestippeld, liepen zij het in een weekend langs en werd de route stap voor stap beschreven. Net als de langeafstandspaden in het buitenland moest de route ook een klinkende naam krijgen. In Drenthe kreeg Toos een ingeving: ‘We moeten niet in Groningen maar in Pieterburen beginnen, want dan kunnen we, omdat in Maastricht de Pietersberg ligt, de route het Pieterpad noemen’. Bertje ging onverwijld akkoord.  

Het Pieterpad is 488 km lang en wordt jaarlijks door naar schatting 5000 mensen gelopen. Zelf liep ik met mijn vrouw ook regelmatig een stuk(je) ervan, met name het deel dat door Limburg loopt.  

Louis Sparidans  

Bron:  Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland

 

Media