Edelsmid Johan Hamers

Fa. Johan Hamers, edelsmederij

Bij mijn bezoek aan het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, bij gelegenheid van Open Monumentendag op 13 september van dit jaar (2015), trof ik ook een aantal voorwerpen aan van een Tilburgse edelsmid met de naam Johan Hamers. Vaag herinnerde ik me die naam uit mijn jonge jaren, maar ik ben er toch verder het internet voor op moeten gaan om er meer over te weten te komen.  

Het volgende ontleen ik aan de Tilburg-Wiki.

Joannes (Johan) Maria Franciscus Hamers (Tilburg 1865 – Tilburg 1941) begon in 1887 als goud- en zilversmid. In 1889 vestigde hij zich als juwelier in de Nieuwlandstraat en ontving in 1904 het predicaat hofleverancier. Later legde hij zich als Joh. Hamers Magazijnen voor Kerkelijke Kunst toe op neogotische edelsmeedkunst. Hiervoor kreeg hij veel opdrachten van onder anderen de vermaarde kerkenbouwer Pierre Cuypers.  

In 1913 werd het bedrijf onder de naam Firma Hamers Kerkwerken verplaatst naar de Heuvelstraat. In Tilburg liet hij enkele meesterwerken na, zoals een ciborie voor de Goirkese kerk (1899), een ciborie voor de vroegere Broekhovense kerk II (1937) en een calvariegroep voor de kapel van de Ursulinen (1939).  

Hamers’ lijfspreuk ‘frappez toujours’ is in een reliëf (met twee hamers) nog te zien in de gevel van zijn laatste woon- en werkadres, Langestraat 51. De zaak werd na zijn dood voorgezet door zijn zoon Adriaan. Die emigreerde naar Amerika en bouwde daar het bedrijf verder uit.  

-------------------  

Het is natuurlijk duidelijk dat uitgerekend Tilburg, met zijn vele kerken en kloosters, in die jaren een goed afzetgebied vormde voor religieuze voorwerpen.

Bijgaand een foto van zijn eerste zaak aan de Nieuwlandstraat, alsook van een ciborie in het bezit van het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, zijnde een schenking van de Zusters Clarissen Coletinen van voorheen het klooster aan de Lange Nieuwstraat.  

 

Louis Sparidans

 

Media